Kraft vs effekt
Sverige har hamnat i en orimlig situation med elräkningar som riskerar att bli högre än vad många har råd med, alla drabbas, oavsett om du arbetar eller är pensionär. Så kan vi inte ha det!
Men hur hamnade vi här?
Elräkningen består av tre delar: priset för själva elen, kostnaden för elnätet och till sist statlig energiskatt och moms.
Under senare år har elpriserna blivit extremt varierande. Ena dagen kan priset ligga på 3–4 kronor per kWh, för att nästa dag sjunka till minuspriser. Särskilt hårt drabbat är södra Sverige, där effektbrist är ett stort problem, det innebär att el inte finns tillgänglig när den behövs.
Den för tidiga nedläggningen av kärnkraft och den forcerade utbyggnaden av väderberoende energikällor, har skapat stora luckor i vårt elsystem. Sverige producerar visserligen mer el än vi förbrukar totalt sett, men problemet är att produktionen inte alltid matchar behoven. Sol- och vindkraft fungerar bara när vädret tillåter det. Däremellan krävs baskraft, som kärnkraft, för att hålla systemet stabilt.
När baskraften inte räcker, tvingas vi importera el, ofta från fossila källor i våra grannländer. Det är dyrt, dåligt för klimatet och hotar vår självförsörjning.
Vad gör Kristdemokraterna åt saken?
Kristdemokraterna gick till val på att rätta till skadliga beslut inom energipolitiken. Vi håller vad vi lovat men det här handlar om stora förändringar som tar tid. Under energi- och näringsminister Ebba Buschs ledning har regeringen redan genomfört över 50 åtgärder för att stärka och effektivisera elsystemet.
Vår linje är tydlig: Sverige behöver ett stabilt elsystem som bygger på vetenskap och verklighet, inte på ideologiska fantasier. Genom att satsa på kärnkraft och säkra baskraft, kan vi bygga bort effektbristen, sänka elpriserna och stärka vår självförsörjning.
Tillsammans kan vi säkerställa att elen räcker till – när och där den behövs.