Från 21 vårdsystem till en vård för alla

Sveriges har idag 21 olika vårdsystem – med egna budgetar, prioriteringar, väntetider och journalsystem. Resultatet? Ojämlik vård. KD vill att staten tar över huvudansvaret för sjukvården.

Sändningen hade problem med ljudet initialt. Detta åtgärdas ca fem minuter in i sändningen.

 

Känner du också att något inte stämmer med svensk sjukvård?

I Sverige betalar man bland de högsta skatterna i världen, men man får ändå dagligen höra om människor som tvingas vänta i månader på operationer, tillbringar timmar på akuten, sitter i långa köer till 1177 – och om vårdpersonal som går på knäna. Frustrationen växer, både hos patienter och vårdgivare.

Det är lätt att tro att problemet handlar om resurser. Men sanningen är att det största hindret för en fungerande vård är det system som ska bära upp den.

Sveriges vårdsystem är i grunden över 160 år gammalt. Det bygger på ett upplägg där varje region har eget ansvar för vården. I dag innebär det att landet har 21 olika vårdsystem – med egna budgetar, prioriteringar, väntetider och journalsystem.

Resultatet? Ojämlik vård.

Vissa regioner fungerar bättre, andra sämre. Men det största problemet är att systemet i sig är fragmenterat. Ansvar fördelas på så många händer att det i praktiken ofta blir ingens ansvar.

I dag kan chansen att överleva en stroke eller få snabb hjälp vid en cancerdiagnos bero på var i landet du bor. Det är inte acceptabelt. Ett gemensamt land bör också ha gemensamma vårdprinciper och ett gemensamt ansvar.

Att flytta mellan regioner kan innebära att du måste börja om i vårdkön – trots att du redan väntat i månader. Nya regler, nya rutiner, ny väntan. Det drabbar både patienten och effektiviteten i hela systemet.

- Om vi idag fick möjlighet att välja hur vi bäst organiserar vården från grunden talar ingenting för att vi skulle välja ett system med 21 regioner, säger Elisabet Lann, Kristdemokraternas representant i vårdansvarskommittén.

Kristdemokraterna är det enda parti som tydligt säger: vi måste gå hela vägen. Det räcker inte med samordning, ökad dialog eller riktade satsningar. Vi behöver ett nationellt ansvar för sjukvården.

Med ett gemensamt ansvar kan vi:

  • Korta köerna genom bättre resursfördelning
  • Ge likvärdig vård i hela landet
  • Införa gemensamma digitala system och journalsystem
  • Minska dubbelarbete och administration
  • Skapa långsiktighet i planering och kompetensförsörjning

Människors tillgång till vård ska inte avgöras av var de bor, hur effektiv deras region är eller om det råkar finnas en vårdplats ledig i grannlänet. Vård ska vara en rättighet – inte ett lotteri.

Därför föreslår Kristdemokraterna att staten tar över huvudansvaret för sjukvården.

KD vill att vi ska gå från 21 olika vårdsystem till ett en vård för alla.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 juni 2025