Ny cancerstrategi för Sverige

Idag överlämnades ett förslag på uppdaterad cancerstrategi till regeringen. Förslaget inkluderar hälsofrämjande insatser och förbättrat patientfokus. Målet är att stärka överlevnaden och ge patienter bästa möjliga livskvalitet både under och efter sjukdomen.

Cancer är en sjukdom som berör oss alla och majoriteten av alla svenskar har antingen drabbats av cancer, kommer att drabbas eller har någon närstående som drabbats. Regeringen har tidigare beslutat om att dubbla satsningen på cancer och avsätter en miljard kronor till cancervården 2025. Man har även beslutat att det ska tas fram en uppdaterad cancerstrategi.

Regeringens utredare Mef Nilbert överlämnade idag sitt förslag till uppdaterad cancerstrategi. Utredaren föreslår uppdateringar av den nationella cancerstrategin med fokus på patientperspektiv, jämlikhet och verksamhet. Förslagen utgår från tre övergripande mål. Risken att utveckla cancer ska minska och fler ska diagnostiseras tidigt. Överlevnaden ska öka och man ska få bästa möjliga livskvalitet under och efter sjukdomen.
– Sverige är i dag ett ledande land inom cancervård. Trots det är cancer den främsta orsaken till förlorade levnadsår nationellt och förväntas också bli den vanligaste dödsorsaken. Det är därför viktigt att vi vidtar åtgärder för att säkerställa att vi förblir ett ledande land inom cancervård. Jag hoppas att många aktörer tar möjligheten att skicka in remissvar på förslagen som presenterats i dag, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande.

Den nuvarande cancerstrategin togs fram 2009 under Göran Hägglunds tid som socialminister och har sedan dess varit betydelsefull för den positiva utvecklingen inom svensk cancervård. Det har resulterat i en utav den lägsta dödligheten i EU. Samtidigt betyder utvecklingen och de medicinska framstegen att vården nu står inför komplexa utmaningar. Därför behövs det nu en uppdaterad strategi, anpassad till dagens läge. Målet är att genom uppdateringen säkerställa att Sverige har de förutsättningar som krävs för att fortsatt vara ett föregångsland inom cancervård.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
29 november 2024