Kristdemokraterna presenterar nytt kulturpolitiskt program
I ett samhälle präglat av snabb förändring och globalisering har vi allt större behov av att förstå varifrån vi kommer, vilka vi är och hur vi kan stärka den kultur och de värderingar vi har gemensamt. Borgerligheten har tyvärr under en alltför lång tid negligerat kulturpolitiken. Därför presenterar Kristdemokraterna idag ett nytt kulturpolitiskt program för en kultur som värnar kreativitet, det vackra och det som ger människor möjligheter att både ta del av och själva utöva kultur i sin vardag.
Sverige behöver en kulturpolitik som ger näring åt konstformerna i sig, åt enskilda människors utveckling och samhällsgemenskapen. För oss är det inte ideologiskt motiverade uppdrag som står i centrum för politiken. I stället är det konstformen eller kulturarvsuppdraget som är det viktiga.
- Det här programmet innebär en borgerlig revansch i kulturfrågorna. De viktigaste förslagen handlar om att öppna upp för fler finansieringsformer. Vi tar nu fram det borgerliga arv som länge legat på hyllan, säger Nike Örbrink gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stad.
Kulturen hjälper oss att bättre förstå vårt ursprung, samtidigt som den ofta ger perspektiv på tillvaron och ger oss verktyg att forma idéer för framtiden. Därför måste vi värna dem som ämnar att viga sina liv åt just kulturskapande.
- Vi vill med vårt program lyfta situationen för alla verksamma i branschen, se över upphovsrätten så den funkar för den tid vi lever i med streamingtjänster och AI, säger Thomas Nyman kommunalråd i Sollentuna.
Kristdemokraterna vill:
- Göra investeringar i kultur mer ekonomiskt fördelaktiga för privata donatorer och företag.
- Utreda möjligheten att inrätta en gåvoförstärkningsfond för att uppmuntra samfinansiering.
- Ge nationalscener och statliga museer större frihet genom att succesivt göra om dem till stiftelser.
- Säkra upphovsrätten och rimlig ekonomisk ersättning till upphovsmän i utvecklingen av digitala kulturtjänster.
- Säkra kreatörernas intressen i utvecklingen av AI-genererad text, bild, film och ljud.
- Införa en rätt att göra KUL-avdrag inom ramen för RUT-avdraget.
- Att stadsplanering tar särskild hänsyn till kulturbyggnader och kulturmiljöer i syfte att bevara dem för framtida generationer.
Läs hela programmet här. Pdf, 496.1 kB, öppnas i nytt fönster.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 6 november 2024