Samhällsgemenskap för att laga Sverige

Alldeles för längre har vi tillåtit vitt skilda värderingar splittra vårt land. Nu behöver våra gemensamma svenska värderingar stärkas. Därför tillsätter Kristdemokraterna en arbetsgrupp med fokus på att forma politik som stärker samhällsgemenskapen.

Något har gått sönder i Sverige. De gemensamma värderingar som en gång byggt vårt öppna samhälle som är byggt på frihet, ansvar och tillit har utmanats av auktoritära strömningar och parallellsamhällen. Ungefär en halv miljon personer bor i ett av Sveriges 59 utsatta områden. Den segregation som präglar stora delar av Sverige idag och som bidragit till ett svårbrutet ekonomiskt och socialt utanförskap, till språklig isolering, främlingskap och systemhotande kriminalitet har inte uppstått över en natt.

– Vi ser att samhällsgemenskapen har utmanats från flera håll. Många känner sig ensamma och mår dåligt. Känslan av meningslöshet är utbredd. Generationer av människor som kommit hit fastnar i utanförskap och lyckas inte bli en del av samhällsgemenskapen. Vi behöver titta brett på frågan och bli konkreta i förslag på åtgärder, säger Elisabet Lann, ordförande i Kristdemokraternas arbetsgrupp för samhällsgemenskap.

Åsikterna inom politiken i dessa frågor skiljer sig. Men en sak är tydlig. Det splittrade samhället som Sverige blivit är resultatet av en passiv och kravlös politik, där den tidigare S-regeringen bär störst ansvar.
– Medan de flesta andra partier omfamnar den statsindividualism som gjort svenskarna mer ensamma och missmodiga vet vi Kristdemokrater att människan är en gemenskapsvarelse. Vi är det parti som kan kliva fram i den här frågan och erbjuda svar på hur vi kan stärka sammanhållningen i vårt samhälle, säger Elisabet Lann.

Kristdemokraterna har tillsatt en arbetsgrupp som leds av Elisabet Lann, med uppgift att definiera problem och hitta lösningar kring hur våra gemensamma svenska värderingar kan stärkas. Gruppen ska behandla värderingsfrågor, civilsamhället, ökat främlingskap, polarisering, medborgskap, kultur och skolan. Arbetet kommer att analysera områdenas betydelse för Sveriges samhällsgemenskap och hur de kan bidra till att stärka den.
– Det har tagit tid att hamna här och det finns ingen snabb lösning för situationen. Därför måste vi söka lösningar på både kort och lång sikt för ett samhälle som håller ihop, säger Elisabet.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
12 oktober 2024