Ebba Buschs tal riksting 2023
Här kan du läsa partiledartalet av Ebba Busch.
Det talade ordet gäller.
Äntligen så möts vi igen. Välkomna till Helsingborg – sundets pärla – och höstens höjdpunkt, Kristdemokraternas riksting 2023!
Det är så roligt att se er. Känn er riktigt välkomna till interndemokratins julafton. Det här med motioner på ett riksting är ju stort. En enskild medlem kan komma med ett förslag som sedan blir partiets politik. Det som debatteras här, i de här talarstolarna de kommande dagarna, kan komma att bli verklighet i kommuner och regioner och i Sveriges riksdag. Från medlemsmotion till regeringsproposition. Det är interndemokratin i en folkrörelse. Det är kristdemokratin i Sverige. Det är vi på rikstinget i Helsingborg.
***
Men. Innan vi tar oss an rikstingsarbetet, så vill jag vill börja med att tala om det som just nu skakar vår omvärld – konflikten mellan terrorsekten Hamas och Israel.
Vänner,
Vissa datum kommer för evigt vara förknippade med en bestämd händelse. Den 7 oktober 2023 har blivit ett sådant datum. Den här lördagsmorgonen vaknade Israel upp till ljudet av raketlarm, till förödelse och skräck. Beväpnade Hamas-terrorister attackerade städer och kibbutzer och visade bestialisk mordlystnad. Vi trodde att vi hade sett det värsta med IS. Nu har vi fått se hur terrorsekten Hamas torterade barn. Våldtog kvinnor. Förde bort sköra äldre personer som gisslan.
På en plats i öknen pågick festivalen Supernova som samlade ungdomar från stora delar av världen. En festival för fred, en festival för försoning.
Den 7 oktober bevittnade vi den värsta massakern på judar på en enskild dag sedan Förintelsens dagar.
1400 israeler fick sätta livet till. Runt 240 personer kidnappades och fördes till Gaza.
*
Vänner,
Den judiska staten Israel finns med det uttalade syftet att vara en fristad för hela världens judar. Detta lilla land står som en garant för det judiska folkets fortsatta existens. Det som hände för lite mer än en månad sedan var ett massmord på oskyldiga barn, kvinnor och män. Och det var också ett angrepp på statens Israels primära uppdrag – att vara det trygga judiska hemmet.
Israel har inte bara rätt, utan en skyldighet att försöka försvara sin befolkning mot terrorn – självklart i överensstämmelse med internationell rätt och folkrättens principer.
Israel startade inte detta krig, och har inte heller bett om det. Skulle Israel lägga ned sina vapen så förlorar israelerna sin framtid i regionen. Skulle däremot Hamas lägga ned sina vapen så ges palestinierna hopp om en fredlig framtid och en hållbar tvåstatslösning.
Hamas är det största hotet mot Israel. Hamas är det största hotet mot fred. Hamas är det största hotet mot palestinierna, deras frihet och deras mänskliga rättigheter.
Befria palestinierna från Hamas!
***
Vänner,
Vår uppfattning om att Israel har rätt att försvara sig, är inte detsamma som att vi oreserverat stöder precis allt som Israel gör.
Lidandet i Gaza är stort. Nöden är stor. Israel behöver göra allt för att undvika oskyldiga människors död. Vi kommer inte tolerera att någon förminskar människovärdet på någon sida av gränsen mellan Gaza och Israel. Det här är en fullständig humanitär tragedi.
Tänk bara på den palestinska pojken som vi kunde se på nyheterna häromdagen, hur han skärrad berättade att han dragit fram en man ur ruinerna. När kameran fångade hans förtvivlade blick var det ögonen på en grabb som är jämngammal med min son. Som förälder är det svårt att tänka den tanken... Vad gör kriget med ett barn?
Nöden i Gaza kräver att vi agerar. Det är därför vi som regering skjuter till 150 miljoner kronor extra i humanitärt bistånd till det palestinska folket - samtidigt som vi pausar utvecklingsbiståndet, för att säkerställa att inte en krona riskerar att gå till terrorism eller propaganda som planterar hat och göder motsättningar i denna region. Det här är något som aldrig hade blivit av utan kristdemokrater i regeringen.
Det här är något som aldrig hade blivit av utan kristdemokrater i regeringen. Vi behöver inte fler påklistrade prefix på politiken för att det ska framstå som att den gör skillnad. Vi bryr oss mer om politikens effekt än om dess epitet. Det här är en värderingstyrd bistånds- och utrikespolitik i praktiken.
***
Jag skulle kunna fortsätta med att säga mycket om det som sker i Israel just nu – och i Gaza. Men jag vill lägga några viktiga minuter på att tala om det ansvar vi har för det som händer i Sverige, på svenskt territorium, som en följd av det här kriget.
Direkt efter attacken den 7 oktober genomfördes manifestationer som hyllade Hamas. Det skedde även här i Helsingborg, inte långt härifrån, på Gustav Adolfs torg.
Människor på våra gator firade terroristers urskillningslösa mördande. Och notera att det här skedde innan Israel hade svarat på attacken.
Det här sker i en tid när hotbilden mot judar ökar – när många judar räds för att vara öppna med sin judiska identitet. Då är hyllningar av terrorsekter det sista jag vill se.
Vi måste säga som det är: Den som hyllar det som Hamas kämpar för, hotar samtidigt det svenska samhället.
Hyllningskörerna till Hamas avslöjar vilka värderingar som finns i vårt samhälle. Antisemitismen fanns där slumrande. Men den här konflikten har väckt denna ondska till liv och nu ser vi den öppet på våra gator.
Det här är en verklighet som en del inom svensk politik blundat för. Men nu kan ingen förneka att det är en strid om vilka värden som ska vara vägledande. Vilka värden som ska vara fundamentet i vårt samhällsbygge. Och vilka värden som inte är valbara – utan måste omfamnas av alla.
Vårt partis förste partiledare – Birger Ekstedt - konstaterade:
“Ju svagare den etiska värdegemenskapen är utvecklad, desto större risk för gruppmotsättningar och kaotisk samhällsutveckling.”
Vi tar den här värderingsstriden för att inte ge plats för parallellsamhällen.
Vi tar den här värderingsstriden för att inte släppa fram ett annat etiskt modersmål.
Vi tar den här striden för att vi är det värdeorienterande partiet i Sverige. Ansvaret är vårt.
***
Och nu skulle jag vilja vända mig till dig som kommit till Sverige från ett annat land. Det här är inte fråga om etnicitet eller religion.
Men det handlar om vårt lands värdegrund - vårt etiska modersmål. Om vår uppfattning om människolivets okränkbarhet, frihet och personlig integritet. Solidaritet mellan människor och att alla människor har samma värde. Det betyder jämställdhet mellan kvinnor och män. Det betyder religionsfrihet. Det är för oss universella värden. Värden som kan bäras av alla. Värden som gäller alla. Och de är inte valbara.
***
Enligt ansedda International Holocaust Remembrance Alliance, är det antisemitism att förneka Förintelsen.
Det är antisemitism när man jämför Israels politik med nazisternas.
Det är antisemitism när man ser judar som kollektivt ansvariga för staten Israels åtgärder.
Att Sveriges judar nu hålls ansvariga för Israels agerande - att de ses som medskyldiga i kriget - är ett fruktansvärt uttryck för den moderna antisemitismen i vårt land.
*
KD-vänner,
Det Skåne som en gång blev en fristad för judar på flykt - när 7000 danska judar räddades över sundet undan nazisternas förföljelse - har nu blivit ett avskräckande exempel.
På 20 år har Malmös judiska befolkning minskat med mer än hälften.
Vart tog Malmös judar vägen? Varför känner judar att de inte vågar bo kvar i Malmö? Det går inte att komma ifrån att politik gör skillnad.
Under många år har Socialdemokraterna styrt Malmö och de bär ett tungt ansvar för den utveckling vi ser i Malmö.
Det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu sa att Israel har skapat en varböld och att Malmös judar borde ta avstånd från Israels politik.
Och hur hanterade Socialdemokraterna på riksplan detta? Han fick inga reprimander. Nej, han belönades. Han utsågs till utredare för partiets flaggskepp: utredningen om vinster i välfärden.
Jag hör många ledande socialdemokrater som står upp mot antisemitismen - men varje parti har en uppgift att hålla rent framför egen dörr.
Dessvärre har vi de senaste åren fått se ett agerande där svenska politiker använt sig av antisemitismkortet när det passat de egna inrikespolitiska ambitionerna. Man har inte tvekat med att varna för stöveltramp på våra gator om Sverigedemokraterna skulle komma nära makten.
Vanvördigt har man använt förintelseöverlevare som slagträn i den partipolitiska debatten. Men när nu antisemitiska rop ogenerat skanderas på våra torg, då är det tyst. Men vi har ett ansvar för att hålla rent i vårt land!
När hatet mot judar ökar. Då måste vårt stöd öka. När hotet mot judar ökar. Då måste vårt stöd öka. När värderingskampen är så tydlig - då är det inte vi som ska hissa vit flagg. Vi viker inte ner oss!
***
Faktum är att i det judehat vi nu ser finns det delar som påminner om 1990-talet. Men då skakades Sverige av flera våldsdåd med nynazistiska förtecken.
På initiativ av Sveriges dåvarande socialdemokratiska statsminister Göran Persson skrevs boken “Om detta må ni berätta” - en upplysningsskrift om Förintelsen. Den spreds på våra skolor och till de svenska hemmen.
Nu har det gått 25 år. Antisemitismen sprids återigen som ett gift i samhället. Det här visar att värderingskampen måste vinnas av varje generation.
Det är därför som Kristdemokraterna nu har föreslagit att boken “Om detta må ni berätta” behöver tryckas på nytt, spridas på nytt med en ny del om den moderna antisemitismen.
Vaccinet mot antisemitism måste komma tidigt. Våra barn måste lära sig vilka vägar dom ska vandra för att dom inte ska vika av från dom när dom blir gamla.
Samtidigt behöver Sveriges judar skyddas. Därför har vi i regeringen varit pådrivande för ett ökat stöd till judiska organisationers säkerhetsarbete. Regeringen har snabbt gett ett särskilt stöd för att möta ett akut behov: 10 miljoner kronor extra för innevarande år till Judiska Centralrådet.
Kristdemokraterna har i sex decennier kämpat för den judiskt-kristna etiken som vårt lands fundament. Det är en kamp vi är stolta över. Det är en kamp som vi fortsätter. Det är en kamp som är avgörande för vårt lands framtid. För värderingarna måste vinnas av varje generation.
***
Vänner,
Vi kan inte annat än konstatera att vi lever i svåra tider. Men det är för en tid som denna vi som parti finns till.
Vårt land står inför flera svåra problem. Bristande integration. Växande gängkriminalitet. Kriser i vården och i vårt energisystem.
Så ser villkoren ut i vårt land, men sedan ett år tillbaka har reformmaskineriet i regeringsställning varit igång. Kristdemokraterna har axlat ett tungt ansvar. Vi gör det utifrån en värdeorienterad pragmatism. Vi gör det med fokus på våra medmänniskor. Vi gör det för vår nästa.
Idag vill jag därför lyfta fram tre personer. Tre personer som befinner sig i olika faser av livet. Tre personer som vi ska finnas till för.
*
Tülün Taş bor med sin man och sin 10-åriga dotter Asmin i ett radhus i stockholmsförorten Norsborg. Hennes son Emirhan gick sista året på gymnasiet. Hans dröm var att bygga flygplan. Han ville plugga till flygingenjör på KTH.
En januarikväll för snart två år sedan hade Emirhan varit på gymmet. Han var på väg hem. Det brukar ta ungefär en kvart.
Men han kom aldrig hem. Hans mamma blev orolig. Hon skickade ett SMS.
Hon skrev: ”Var är du?”
Inget svar.
Då gick hon ut för att leta efter sin son.
Hon hittade honom utanför sin egen port – på parkeringen, i framsätet på familjens bil. Hennes sons kläder var täckta av blod.
Hon ringde 112. Hennes man sprang ut och de hjälptes åt att lyfta ut sonen.
Han tog två andetag. Tülün tänkte: ”Han lever! Han är bara skadad”.
*
Och Emirhan levde fortfarande när ambulansen kom och hämtade honom.
Men innan Tülün ens hunnit lämna platsen kom en polis fram, som hade kontakt med ambulansen. Han sade orden som ingen mamma vill höra: ”Din son är död.”
*
Mordet på Emirhan är fortfarande olöst. Hela Sverige har engagerat sig i familjens fall. Trots Polisens varningar har hon själv sökt efter sin sons mördare.
Hon säger: “Ingen mamma eller pappa eller syskon ska behöva gå igenom det här. Det spelar ingen roll om personen som gjort det bara får ett års straff, men jag vill ha min rätt. Emirhans rätt. Hans systers rätt. Så att vi kan säga till honom: ’Emirhan, nu kan du vila i frid’.”
*
Tülün är inte ensam. Runt om i Sverige finns mammor och pappor som sörjer sina döda söner.
Under årets första tio månader har 139 sprängningar ägt rum. Bara i år har det skett 305 skjutningar. 48 av dem har haft dödlig utgång.
Det är det vi har kommit hit för att förändra. Det är därför vi är här idag.
*
Emirhan var inte själv dömd för något brott. Men som många barn i vårt land växte han upp i ett område som inte var helt tryggt.
Tülün uttrycker det så här:
”Dagens ungdomar är i ett ingenmansland. De vet inte riktigt vad de tillhör, vad de gör. Vad de tillför för något.”
Jag tror att Tülün visar på den nyckel som kan låsa upp en del av problemen.
Vi kristdemokrater talar om vikten av samhällsgemenskap – ett tydligt vi – som man vill vara en del av. Där du blir sedd, bekräftad och får en mening. För vi människor söker gemenskap.
Och om dom goda gemenskaperna saknas, söker sig barn och unga till andra sammanhang – till gängen som ger dom den samhörighet dom längtar efter.
Här måste kulturetablissemanget, musikchefer och journalister sluta betrakta gangsterrap som underklasspoesi. Det är en glorifiering av och ett verktyg för grov kriminalitet.
Sverige ska inte vara ett land där våld förhärligas.
Sverige ska inte vara ett land där brott lönar sig.
Sverige ska vara ett land där barn kan växa upp med en tydlig rättsuppfattning och hoppet om en bättre framtid.
Nu gör vi skillnad!
***
I regeringsställning är det därför vi som driver fram såväl förebyggande som repressiva förslag. Ett förstärkt föräldrastödsprogram i hela landet. Ett fritidskort som ger utsatta barn chansen att bli del av en god gemenskap, även om mamma och pappa för tillfället står utan jobb. Samtidigt får polisen mer pengar och bättre verktyg i brottsbekämpningen. Ungdomsrabatten på straff avskaffas.
Och idag presenterar vi ett nytt förslag, som regeringen nu går fram med. Hela familjer ska kunna flytta till en bättre plats om barnen fastnat i gängkriminalitetens våld.
Som det är nu ställs barn inför att hoppa av gänget och lämna familjen. Det är inget bra val.
Men om en hel familj kan flytta, så finns stödet där som gör det lättare att byta skola och hemort.
Vi har ingen lätt uppgift framför oss. Men här har vi ett åtgärdspaket för att få tillbaka tryggheten på våra gator. För att mota bort gängen. För att ge bättre förutsättningar för alla barn som växer upp i vårt land, oavsett område.
Vi gör det för dig, Tülün. För att du ska få upprättelse. Vi gör det för att livet ska bli lite lättare att leva för alla som drabbats av gängkriminalitet.
Vi gör detta för det är vårt uppdrag i politiken. Kristdemokrater - här är vårt existensberättigande - att stå på de utsattas sida.
***
Vänner,
Vi tar oss vidare genom landet, över skogar och berg, älvar och sjöar. I Jämtland finns en liten by som heter Konäs – den ligger sex mil utanför Åre. Här bor familjen Hyttsten-Westholm. Pappa Kurt, mamma Halldis och döttrarna Lia, Josefin och Kristin. Familjen driver en gård med mjölk- och köttkor. Gården har varit i släktens ägo sedan 1700-talet.
Parets dotter Lia säger så här: ”I min släkt finns inga träpatroner, präster eller storbönder. Min släkt består av gruvarbetare och små fjällbönder som idogt brutit och brukat jorden tills deras kroppar inte längre orkat. Allt för att sedan överlämna den mark de förtjänat till nästa generation.”
*
KD-vänner,
Det blir faktiskt inte mer förvaltarskap än så här. Och den här sortens ansvarstagande ska självklart löna sig.
Kurt och Halldis närmar sig 70-strecket. Efter snart 45 år som mjölkbönder börjar de bli redo att lämna över driften av gården till yngsta dottern Kristin. För att klara generationsskiftet har de sökt tillstånd för att avverka 88 hektar skog. Skog som ska täcka kostnader inom jordbruket.
Men då säger Skogsstyrelsen nej. 38 hektar granskog får inte avverkas. Och ytterligare 15 hektar får inte röras förrän en inventering är klar. Annars väntar ett vite på 7 miljoner kronor.
Varför då, kan man fråga sig.
Allt handlar om en tretåig hackspett. Eller egentligen spåren av en tretåig hackspett, för själva fågeln har ingen sett. En fågel som dessutom inte är utrotningshotad.
Beslutet från Skogsstyrelsen har som så ofta bakgrund i ett EU-direktiv.
Nu finns det inga andra alternativ för familjen än att ge upp brukningsrätten. Huruvida någon ersättning kommer betalas ut är inte klart, men den kan inte ersätta deras älskade gård som de riskerar att tvingas överge för gott.
Kurt och hans familj är långt ifrån ensamma. Enligt LRF hotas över 150 gårdar av nedläggning på grund av avverkningsstopp – och antalet ökar. Redan idag är en av fyra hektar skogsmark i Sverige undantagen från virkesproduktion.
*
Jag dömer inte i enskilda fall men ni ska veta att vi kristdemokrater står upp för svenska jord- och skogsbrukare.
Och om vi ska få mer svenskt på tallriken och mer svenskt i tanken, så måste vi öka vår produktion.
Och om vi ska klara det, så måste jordbruk och skogsbruk kunna gå i arv från generation till generation.
Om vi inte kan lösa detta, då har vi problem på riktigt.
Det här är helt åt skogen! Kom igen nu, Sverige. Vi kan bättre än så här!
Här har vi en av många lantbrukarfamiljer som har råkat illa ut. Det är vår plikt att hjälpa dem. Det är vår plikt att säkra vårt lands försörjningsförmåga.
Här bedriver flera av våra statsråd ett viktigt arbete – inte minst landsbygdsminister Peter Kullgren.
Även på Klimat- och näringslivsdepartementet jobbas det på för fullt. Och i vår infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsons korridorer sliter de hårt.
Även hos civil- och digitaliseringsminister Erik Slottner sker det faktiskt arbete med landsbygdsreformer.
Landsbygden behöver inte EN åtgärd eller EN budgetpost.
Vi behöver få billigare bränsle till familjebilen, till skogsbruksmaskinen och till skördetröskan som ska skörda vetet till morgonsmörgåsen på ditt och mitt köksbord.
Apropå mat – Vi behöver Kullgrens arbete med livsmedelsstrategin 2.0. Svensk mat på bordet hållbart producerad och med schyssta villkor för alla de som ser till att du kan servera den där falukorven med stuvade makaroner.
Vi behöver se till att alla de familjer och företag som är beroende av körbara vägar har just det. Ibland handlar politik om så enkla saker som grus, asfalt och rätt hastighetsskylt.
Vi behöver få bostäder där folk vill bo. För vet ni, ganska många människor i Sverige vill bo på mindre orter och på landsbygden.
Vi behöver kunna skänka människor tryggheten att uppkopplingen fungerar – att offentlig och kommersiell service finns, oavsett om du bor längs en grusväg eller vid en tunnelbanestation.
Och så förstås – vi måste sluta överimplementera EU-lagstiftning! Vi kommer göra allt för att bekämpa regelkrånglet.
Vi gör det för att stärka svensk konkurrenskraft och försörjningstrygghet. Vi gör det för att det faktiskt ska vara attraktivt att bo och verka på landsbygden. För det mina vänner, det tror jag inte många kände under de åtta år Miljöpartiet i praktiken fick styra och ställa.
Och så till sist behöver vi få ett system på plats som ger personer som Kurt Hyttsten och andra lantbrukarfamiljer rätt till en rimlig ersättning.
Det svenska hjärtlandet behöver en ny giv. En ny politik för åtminstone de kommande åtta åren. Vi har bara börjat. Vi gör detta för att det är vårt uppdrag i politiken. Det är därför vi är här.
Vi står upp mot systemet och byråkratiskt krångel. Vi står för trygghet – vi står för livet i Hjärtlandet.
***
Låt mig lyfta ytterligare en person. Maria Zaade från Sollentuna.
Maria föddes i Iran 1965. När hon var 14 år gammal inträffade den islamiska revolutionen, där ayatollah Khomeini tog makten. Under åren som gick blev förtrycket allt hårdare. När Maria var i 20-årsåldern tvingades hon fly. Tillsammans med sin man och sonen på drygt ett år tog hon sig över bergen till grannlandet Pakistan.
Den lilla familjen sov på dagarna och gick på nätterna. De hade blivit avrättade om de hade upptäckts. Packningen var en liten väska med kläder till sonen och några barnmatsburkar. Det var ganska svårt att få plats med mer på en kamelrygg.
Väl i Sverige hamnade familjen på en flyktingförläggning i Fagersta. Genast började de lära sig svenska. Efter ett år tog Maria jobb som diskare på det lokala sjukhuset samtidigt som hon pluggade. Maria utbildade sig till socionom. Hon fick jobb inom hemtjänsten och arbetade i den kommunala äldreomsorgen.
Maria säger att familjen blev väl mottagen i Sverige. Och här kunde historien ha slutat. Men något hände i Sverige som gav Marias livsberättelse ett nytt kapitel.
Vi spolar fram till 2006, när Alliansen kom till regeringsmakten. Då blev kristdemokraten Maria Larsson äldreminister och Lagen om valfrihetssystem, LOV kom till.
I korthet innebär denna lag att människor själva får välja utförare av hemtjänster och personlig assistans.
Införandet av LOV 2009 gjorde det också möjligt för Maria att starta ett eget företag. Det var en chans som hon tog.
Maria började sköta sin verksamhet hemifrån. Efter två månader gav företaget hemtjänst åt fyra äldre. I början jobbade hon själv som vårdbiträde.
Idag har Maria cirka 120 anställda. Enligt henne är det för närvarande främst utlandsfödda som söker ett arbete inom äldreomsorgen. Många av dom har inte haft möjlighet att studera tidigare. Men Maria uppmuntrar dom som kommer till hennes företag att utbilda sig till undersköterskor. Det kräver mycket tid och engagemang att stödja dom, men Maria gör det med glädje.
Så här säger hon: ”När man är ny i Sverige får man ta vilket jobb som helst. Och det ska man göra med glädje och stolthet, eftersom det är ett första steg in i samhället och starten för nya möjligheter. Samhället ska puffa och stötta, men inte gulla och låta folk leva på bidrag.”
Maria kallar faktiskt Sverige för möjligheternas land. Särskilt för kvinnor. Och det är ju det. Särskilt för de som ser och tar tillvara på de möjligheter som finns i Sverige.
Maria hade drivkraften och viljan att inte bara hitta försörjning för sig och sin familj, hon har även byggt upp ett företag som ger många fler ett arbete – integration på riktigt.
Och inte nog med det, Maria såg behovet av att utveckla en hemtjänstverksamhet som satte människan främst.
Visst känner vi Kristdemokrater igen oss i Marias drivkrafter. Och i hennes syn på det vi lite tjusigt kallar för en god och personcentrerad vård. Det betyder människan i centrum.
Och det är därför vi kristdemokrater med en dåres envishet pratar om - och driver på för - att vår välfärd inte bara ska finnas där när vi behöver den. Utan att vården kan och måste bli bättre.
Det är därför vi kristdemokrater införde kömiljarden redan under alliansåren.
Nu är vi tillbaka med Jakob Forssmed som chef på Socialdepartementet. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson har nu dragit igång arbetet för att öka tillgängligheten i vården. Och vårdköerna ska återigen kortas efter åtta år med kristdemokratisk frånvaro på Socialdepartementet.
Det är därför Kristdemokraterna har sett till att den här regeringen förstärker psykiatrin och BUP, för att möta de allt fler människor som lider av psykisk ohälsa.
Det är därför den här regeringen förstärker äldreomsorgslyftet, så att fler kan få en god omsorg på äldre dar.
Vi gör det för dig, Maria. Vi gör det för alla de som behöver en välfärd att lita på. Sverige är faktiskt möjligheternas land. Kristdemokraterna kommer aldrig vika en tum från att vara välfärdens försvarare. Det är därför vi är här. Välfärden ska vara som starkast när du är som svagast.
***
Så vänner, varför är ni här? Varför gick vi in i det politiska arbetet?
Vi är inte här för att söka makten för maktens skull. Vi är här för att det behövs ett värderingsorienterat pragmatiskt parti i det här landet.
Kampen om vilka värden som ska vara vägledande är kanske större än på många år.
Vi ser denna värderingskamp i Israels försvarskrig mot terrorsekten Hamas. Vi ser de olika värderingarna som vårt samhälle brottas med i kampen mot antisemitismen i Sverige.
Vi vet att inget barn föds till mördare, ändå ser vi hur barn blir just mördare när de formas och leds av fel värderingar. Emirhan blev offer för denna gängkriminalitet.
Vi ser hur trångsynt och verklighetsfrånvänd byråkrati hindrar familjer som Kurts från att förvalta det pund av skogstillgångar som vårt land berikats med. Det är dyrt att vara svensk när jorden vi ärvde inte får brukas.
Maria visar oss hur värderingar som mod, flit och företagsamhet är avgörande. När människan sätts före systemet skapas den förändring i välfärden som blir till en förbättring för den enskilde patienten och personalen.
Det är därför vi är här.
*
Nu har vi ett år av regeringsarbete bakom oss. Men framför oss har vi en resa som vi tillsammans ska företa under de kommande åtta åren.
Tiden då kristdemokratin av andra ansågs vara begränsad till ett politikområde är förbi.
På område efter område visar vi nu att kristdemokratin ger svaren som gör skillnad. Att vi har de politiska förslagen som förändrar vårt land.
Att vi är det värdebaserade partiet som kan bygga det goda samhället där människor trivs och ges förutsättningarna att utvecklas till sin fulla potential. Där varje människas okränkbara värde är en självklarhet. Där barn inte mördar och mördas.
Vänner,
Vi har samhällsbyggarandan i vårt kristdemokratiska DNA. Vårt kära systerparti CDU byggde upp Tyskland som var sönderbombat och moraliskt kollapsat. Med rätt värderingar kunde Konrad Adenauer föra Tyskland från förövarens position till försonarens roll. Det var så Tyskland fick en avgörande roll i skapandet av EU.
Kristdemokratin är kraften för det goda samhället.
Vi har denna kraft. Vi är samhällsbyggarpartiet.
Nu bygger vi Sverige starkt!
***
Som partimedlemmar är vi alla samhällsbyggare. Vi ska få hela Sverige att fungera. Och vi behöver börja från grunden. Efter år av socialdemokratiska försummelser och miljöpartistiska kompromisser är utgångsläget både dåligt och instabilt.
Nu ska järnvägar och vägar bli körbara så att folk kan bo och verka i hela landet. Sjukvården ska ge god vård i hela landet. Gruvor ska startas för att minska importen från Kongo och beroendet från Kina. Bostäder behöver uppföras. Kärnkraften ska byggas ut och elnätet rustas så att familjer får säker el till vettiga priser dygnet runt hela året.
Detta är vår uppgift.
Framtidens möjligheter med nya gröna och digitala jobb är stor. Sverige står inför en nybyggarera. Vi har lärt oss läxan från tidigare regeringsår. För att hålla ångan uppe och politikutveckla samtidigt som vi producerar politik på Regeringskansliet har partiet tillsatt en samhällsbyggarkommitté. Så tar vi ansvar för Sverige.
*
Som ett värdeorienterat parti har vi möjligheten att få mer inflytande över politiken än andra. Vi vet var våra gränser går. Just därför kan vi prata med alla och söka gemensamma svar.
Vi gör det som är jobbigt. Vi gör det som många gånger är otacksamt. Som när Alf Svensson påpekade att det fuskas med våra bidragssystem. Men vi gör det villigt eftersom vi vet att det är rätt och för att det är bra för Sverige.
En journalist beskrev vårt uppdrag för några år sedan på följande sätt: Kristdemokraterna är en borgerlig anläggningstekniker.
Vi har gjort grovjobbet förr. Vi har lagt grunden för samarbeten och reformer som är bra för Sverige.
Det var vi som rev upp Decemberöverenskommelsen. Var det obekvämt? Ja. Var det rätt? Ja!
Och kommer ni ihåg att när vi ville lägga fram en gemensam alliansbudget 2015 för att pröva om vår politik hade stöd i riksdagen. Som vi ifrågasattes! Men det var rätt!
Vi tog en köttbullelunch med Sverigedemokraterna, det var också kontroversiellt – men rätt för att vi måste kunna tala med alla folkvalda.
Därför gjorde vi 2020 upp med både Vänsterpartiet och Moderaterna för att säkerställa mer pengar till välfärden. Vilket sedan fick stöd av SD.
Det här har sällan varit uppskattat bland mina partiledarkollegor. Men alla dessa händelser har gjort att vi är där vi är idag. Nu har vi en borgerlig regering som gör upp om migrationen, skärper straffen, lägger om energipolitiken och säkerställer en god sjukvård i hela landet, för hela Sverige ska fungera.
***
Regeringsarbete är inget för dom som enbart söker kortsiktiga opinionsuppgångar. Då ska man inte sitta i regeringsställning.
Regeringsarbetet är till för dom som vill göra avtryck på riktigt. Och det gör vi. Aldrig förr har kristdemokratin haft ett så stort inflytande som idag. Vi sitter på fyra departement med sex ministrar. Det är sex samhällsbyggare som förenar sig med er, samhällsbyggare från 21 regioner och 290 kommuner.
I opposition ägnade vi åtta år åt att flytta berg för att komma hit. Efter åtta år av hårt arbete säkrade vi regeringsmakten.
Nu är vi inne i en ny åttaårsperiod. En period när vi ska bestiga berget. Det kräver KD-rebeller. Och jag är redo! Mitt sikte är inställt på de kommande åtta åren, ditt sikte behöver också vara inställt på de kommande åtta åren.
Det är en uppgift som kräver mycket av oss alla. Men tillsammans kommer vi klara det. Vi ska fullborda det lopp vi har påbörjat.
Det är anledningen till att jag är här. Det är anledningen till att du är här. Det är anledningen till att vi alla är här.
Tack för att ni har lyssnat!
***
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 10 november 2023