Ebba Busch tal KD-dagarna 14 april 2023
Här kan du läsa partiledartalet av Ebba Busch.
Det talade ordet gäller.
Vänner,
Äntligen är vi här! Varmt välkomna till Örebro och vårens största kristdemokratiska mötesplats – KD-dagarna 2023!
***
Så roligt att se er – och så roligt att se så många av er. Hur många av er är på KD-dagarna för första gången?
*
För ett år sedan sågs vi i samma setting på KD-dagarna i Karlstad, där vi kickstartade vår valrörelse. En valrörelse som visade sig innehålla både med- och motgångar.
Men tillsammans lyckades vi nå vårt mål. En ny start för Sverige. En ny regering. Ett nytt ledarskap. Valresultatet gav oss sex ministrar i regeringen och representation i Sveriges samtliga regioner och 261 kommuner. Och ett genomslag för kristdemokratin som är större än någonsin tidigare! Nu kan vi göra skillnad på riktigt.
***
Vänner,
Vi är nästan tolv hundra personer i den här salen. Vi har olika uppgifter, men vi tillhör samma stolta folkrörelse.
Under de snart åtta år jag haft förmånen att vara partiledare har jag rest runt mycket i landet – från norr till söder – och träffat er. Ni är partimedlemmar som verkligen ger allt. Tid, engagemang, hjärta och hjärna.
Jag vill att du stannar upp för ett ögonblick där du sitter och funderar på vad det var som fick dig att komma hit idag? En del av er har väl fortfarande påsklov?
*
Fortsättning på inledning
***
Vårt samhälle behöver skapa rum för det som är den helande kraften i kärleken. Det är därför vi kristdemokrater pratar så mycket om familjen och små naturliga gemenskaper – om närvärme. Särskilt angeläget blir detta när vi talar om lag och ordning – och det brottsförebyggande arbetet.
I mina tal har jag ofta återkommit till en dom i Förvaltningsrätten, där det blir tydligt varför familjen behövs. Det här är Förvaltningsrättens ord om en 17-årig gängmedlem vars gripande för några år sedan ledde till upplopp i Rinkeby. Notera att det faktiskt är en domstol som skriver:
”Fadern var frånvarande under större delen av pojkens uppväxt och modern brast i att sätta gränser mot pojken.”
I en kort mening sa Förvaltningsrätten allt – allt som behöver sägas om hur vi bäst förebygger brott. Det är med hjälp av trygga familjer.
Den här uppfattningen finns även hos ledande personer i Kriminalvården.
Chefen på Kumlaanstalten Jacques Mwepu menar att kärleksfulla uppväxtförhållanden är en brottsförebyggande åtgärd. I en intervju uttryckte han det så här:
”Många barn växer upp i splittrade familjer, i avsaknad av vägledning och i miljöer där föräldrarna har svårigheter att påverka sina barn i rätt riktning. Jag tror att samhället måste stötta familjerna ännu mer, och i en tidigare fas.”
När man hör det här, då börjar de flesta förstå varför vi kristdemokrater pratar så mycket – nästan tjatar – om familjen. För när det kommer till att bygga upp goda värderingar så är föräldrar oersättliga.
Nej – ingen familj är perfekt. Och enskilda familjer kan till och med vara destruktiva. Men det fråntar inte familjen dess betydelse. Det trygga föräldraskapet är inte bara grunden för ett tryggt samhälle utan också det främsta värnet mot gatans värderingar och en kriminell livsstil. Därför behöver familjen stå i centrum i det förebyggande arbetet. Med Kristdemokraterna vid regeringens förhandlingsbord ser vi till att det blir verklighet.
***
Alf Svensson sa en gång: ”Det finns inte ett barn som har fötts till mördare.” Familjen är en så stark förebyggande institution för att den har en hemlig styrka: Den kravlösa kärleken som drar barn till sina föräldrar. Barn vill vara hos sina föräldrar. Barn vill vara som sina föräldrar. Ingen tror på sin mamma och sin pappa som ett litet barn.
Men kravlös kärlek är inte detsamma som kravlös fostran. En förälder måste sätta gränser utifrån kärlek och ansvar. Det är därför föräldrar med kravlös kärlek och kärleksfulla krav kan fostra nästa generation att respektera sig själva och respektera andra. Till att instinktivt sträva efter att göra rätt för sig – och bygga ett bättre samhälle i gemenskap med andra. Familjen är en värdeöverförande gemenskap.
Därför kan vi inte se familjen som en parantes. Familjen är samhällets hörnsten och tack vare Kristdemokraterna har vi nu en regering som låter detta faktum styra politiken.
***
Vänner,
Tyvärr är det så att många av de barn som växer upp utan ett kärleksfullt hem, får en tuff start i livet. Föräldraanknytningen är särskilt viktig under de första åren i barnets liv. Det är till och med så att den främre delen av hjärnan, som styr mycket av våra känslor, vår förmåga till empati och social kompetens, utvecklas sämre hos barn som inte får känna närhet på det sätt som ett kärleksfullt hem kan ge.
Det gör ont i mig att svensk familjepolitik inte helt är utformad på ett sätt som underlättar för barn att tillbringa mer tid med sina föräldrar - och som inte alltid sätter barnets bästa i första rummet.
Det är därför som vi nu stärker familjehemmen som tar emot barn som av olika anledningar inte kan eller bör bo med sina föräldrar.
För många barn blir familjehemmen en chans till att återfå förtroendet för vuxna. En möjlighet till att få uppleva kärlek i ett hem. Nu satsar regeringen 112 miljoner kronor under det här året på att stärka kvaliteten och skapa nya platser för barn och unga inom den sociala barn- och ungdomsvården.
Vi gör det för barnens skull.
Och det är av samma anledning som vi driver på för en förbättrad och modern föräldraförsäkring. Det är av kärlek till barnen.
Förra gången Kristdemokraterna satt i regeringsställning, under allianstiden, drev vi igenom de s.k. dubbeldagarna. Att båda föräldrarna kan vara föräldralediga samtidigt – och tillbringa mer tid med sin lilla bebis.
Det här var inte bara goda nyheter för den enskilda familjen och för det lilla barnet. Dubbeldagarna har också haft positiva – mätbara – effekter för nyblivna mammors hälsa och välmående.
Bland de nyblivna mammor som använde dubbeldagarna kunde vi se att redan under det första halvåret efter förlossningen minskade användandet av antidepressiv medicin med 26 %. Antalet sjukhusbesök var 14 % färre. Det visar en studie som Stanford University tog fram.
*
Dubbeldagarna har också medfört att fler pappor har tagit ut mer föräldradagar – helt frivilligt. Precis så som vi kristdemokrater vill ha det – ingen kvotering, inga pekpinnar.
Det här är ett tydligt bevis på att när familjer ges mer makt och frihet, så mår familjerna bättre och blir samtidigt mer jämställda.
När vi tog över regeringsmakten var kvinnors sjuknärvaro nästan dubbelt så stor som männens. Det var resultatet av åtta år med en så kallad feministisk regering. Nu blir det ändring på det. Det är dags att vi tar kvinnors hälsa på allvar. Det är dags för jämställdhet på riktigt.
***
Och det är också därför som jag med glädje vill berätta om dagens stora nyhet. Antalet dubbeldagar kommer att bli fler!
Tack vare Kristdemokraterna så fördubblas dubbeldagarna, från 30 till 60 dagar – och vi ökar tidsspannet med tre månader. Dubbeldagarna kommer alltså kunna tas ut under barnets första 15 månader.
Dubbeldagarna var en framgång för Sveriges familjer när de infördes 2012. Och nu gör vi det igen! Med Kristdemokraterna i regeringen kommer familjen alltid först.
***
Vänner,
Just nu har många hushåll det kämpigt. Höga matpriser, höga elpriser, höga räntor och hög inflation – allt det här läggs på varandra. Nu har vardagen blivit särskilt svår för dem som behöver hjälp allra mest.
*
Under valrörelsen träffade jag 80-åriga Lilian, som vi kan kalla henne. Jag satt ner en stund i hennes kök. Hon bodde ensam i en lägenhet. Utan vare sig fungerande kyl, frys eller kaffekokare.
Jag fick se hur organisationen Vid din sida tog Lilian i sina armar och gav henne allt hon behövde – och lite till.
Samma sak med S:ta Claras arbete. I centrala Stockholm driver de ett natthärbärge – en varm och trygg tillflyktsplats för stadens hemlösa. Det ville försäkringsbolaget sätta stopp för förra vintern. Inte kan man väl ta in hemlösa i en kyrka!
Sånt här gör mig väldigt upprörd. Här sattes systemet före människan.
Detta skedde samtidigt som civilsamhället inte kunde få besked från Magdalena Andersson om när det utlovade pandemistödet skulle komma.
*
Kristdemokrater,
För oss är det en självklarhet att civilsamhället ska få de bästa förutsättningarna att verka. Er regering är en varm vän till civilsamhället – till alla goda krafter som kämpar för en större samhällsgemenskap.
*
Regeringen har tagit många viktiga initiativ – ett av dem presenterade jag tillsammans med Jakob Forssmed igår. Vi skjuter till ytterligare 50 miljoner kronor – utöver det vi la i höstbudgeten – i stöd till idéburna organisationer och trossamfund. Pengarna riktas specifikt till insatser som hjälper människor som har det svårt under den ekonomiska krisen.
Under åtta år har Sverige haft en regering som inte såg längre än staten. Vi fick gång på gång påminna sossarna om detta. Minns ni hur Stefan Löfvens regering tog bort gåvoskatteavdraget i en av sina första budgetar? Trots vädjanden från 140 frivilligorganisationer om att inte avskaffa skattereduktionen på gåvor gjorde den rödgröna regeringen just detta.
Vi vet att det finns människor som bara kan nås via civilsamhället. Människor som av olika skäl aldrig skulle vända sig till Myndighetsverige, men som likväl är i behov av hjälp. Nu stärker vi civilsamhället. Nu gör vi det möjligt för fler att hjälpa fler.
Vänner, det här är kärlek omsatt i ansvar.
***
Partivänner,
Det här är ju första gången vi ses på riktigt sedan valet. Vet ni vad… Vilken valrörelse ni gjorde! Det engagemang och den kämpaglöd som ni uppvisade saknar motstycke.
För medan Kristdemokraterna kanske inte gjorde sitt bästa resultat i riksdagsvalet, så gick vi framåt i såväl kommun- som regionvalen. Det är helt och hållet er förtjänst!
Kristdemokraterna gjorde sitt bästa valresultat på sexton år i Kommunsverige. Det är resultatet av ett hårt och målmedvetet arbete av riktiga KD-rebeller runt om i landet.
I Lycksele kunde väljarna inte få nog av Roland Sjögren och partikamraterna lokalt. Med 30 procent av rösterna har lyckseleborna fortsatt en kristdemokrat som kommunstyrelsens ordförande.
På Öckerö sitter Jan Utbult kvar som kommunens starke man. Stensäkert.
Och i Markaryd sopar Bengt Germundssons kristdemokrater mattan med konkurrenterna – som vanligt, får man säga. Kristdemokraterna är största parti i kommunen för femte valet i rad!
I Mullsjö och Sävsjö axlar Per Högberg och Therese Petersson förtjänstfullt sina roller som KSO.
Och i Årjäng nöjde man sig inte med en kristdemokrat som herre på täppan. Vi fick två, Jonas Ås och Stefan Moberg!
I kommuner där vi redan har varit starka har väljarna fortsatt varit oss trogna: Gnosjö, Ödeshög, Vansbro, Gagnef – och på så många fler ställen.
Och inte nog med det – vi har också breddat vårt parti och fått förtroende av nya väljargrupper. I kommuner som Hultsfred, Högsby, Tjörn, Ovanåker, Bjurholm och Kiruna presterar vi nu tvåsiffrigt med god marginal.
Och så vill jag även nämna Vilhelmina, där Kristdemokraternas väljarstöd fördubblades från en redan hög nivå – från 11 till 22 procent. Vänner, ge en rungande applåd till Max Fredriksson och hela gänget från Vilhelmina!
***
Hur gick det då i regionvalet? Det ska jag berätta! Kristdemokraterna gjorde sitt bästa regionval i Sverige på tjugo år.
I 17 av 21 regioner gjorde vi ett bättre val nu än 2018. I 13 av dessa regioner tog vi nya mandat.
I Norrbotten återvände vi efter 12 år utanför med dunder och brak. Därmed finns Kristdemokraterna representerade i samtliga regioner. En applåd till laget i Norrbotten som gjorde det möjligt, under ledning av Håkan Kero!
***
Och så till sist: Vad skulle vi göra utan vårt fantastiska ungdomsförbund KDU? Vilka hjältar ni är!
Tack vare er gjorde Kristdemokraterna sitt bästa skolval någonsin och vi är idag lika starka bland förstagångsväljare som hos befolkningen i övrigt.
Visst kan man konstatera att framtiden för kristdemokratin i Sverige, den är ljus!
***
Vänner,
Många i vårt samhälle har fått sämre levnadsvillkor. Det är en kall vind som slår mot dem som har de minsta marginalerna - bland dem barnfamiljer och ensamstående mammor och pappor.
*
I Dagens Nyheter kunde vi läsa om hur elever på Roslättsskolan i Svedala klass 3B uppfattar den ekonomiska situationen. Men egentligen borde man säga hur de upplever den. För barn är direkt påverkade.
Lilla Loui i klass 3B sa så här: “Om jag är hungrig på kvällen säger mina föräldrar att jag ska äta mer till lunch.”
*
Roslättsskolans förstekock bekräftade för tidningen att barnen äter mer lunch, framför allt på måndagar men även på fredagar.
Allt fler barn går hungriga för att det helt enkelt inte finns lika mycket mat hemma som förut.
Så får det naturligtvis inte vara.
*
Här behöver vi arbeta från två håll samtidigt: Dels måste de faktorer som driver på matpriserna åtgärdas – inflationen, elpriserna och drivmedelspriserna.
Men vi behöver också göra riktade insatser till dem som bäst behöver vår hjälp.
Sedan den här regeringen tillträdde har Kristdemokraterna vid två tillfällen stenhårt drivit på för att stärka tillägget i bostadsbidraget för föräldrar – familjer och ensamstående – de som har de minsta marginalerna att leva på.
Förstärkningen skedde i höstbudgeten. Och nu i vårändringsbudgeten förlänger vi stödet igen - och förstärker ytterligare.
Från halvårsskiftet höjs det maximala belopp som en familj kan få ut, från 1300 kronor i månaden till 2100 kronor i månaden.
Med Kristdemokraterna i regeringen blir det skillnad. Vi sätter familjen främst, även när det blåser snålt. Vi är familjens röst. Och det kommer vi alltid vara.
***
Vänner,
143 000 människor. Det är den senaste siffran över antalet personer som väntat olagligt länge på den vård de behöver.
Tack vare Kristdemokraterna tas nu det första helhetsgreppet om Sveriges sjukvård på decennier. Vi ger vården ett nationellt ledarskap. Just i detta nu tar Socialdepartementet fram direktivet för den utredning som ska se över hur det statliga ansvaret för vården kan utökas. Precis det vi lovat väljarna.
Regeringen satsar två miljarder för att öka antalet vårdplatser på landets sjukhus och tar fram en nationell plan för hur Sverige ska minska bristen på vårdplatser. Samtidigt ska likvärdigheten i vården stärkas och den statliga styrningen öka.
Inte nog med det! Nationell vårdförmedling blir verklighet. Barn- och ungdomspsykiatrin får mer resurser. Tillsynen ska bli bättre. Och nu kommer en nationell förlossningsplan som ska öka tillgängligheten och minska regionala skillnader. Den vård du får ska inte avgöras av vilket postnummer du har.
Kristdemokraterna går från ord till handling. Du ska kunna lita på Sverige. Du ska kunna lita på vården.
***
Vänner,
Visste ni att nästan 2 miljoner svenskar över 16 år känner sig isolerade eller ensamma? Den här ofrivilliga ensamheten är störst bland unga vuxna och äldre. Det är också i de här grupperna – särskilt bland män över 85 år – som de högsta självmordstalen finns.
*
Den ofrivilliga ensamheten orsakar stor skada. Det är faktiskt så att ensamhet gör att blodkärlen i kroppen rent fysiskt drar ihop sig.
Ensamhet är därmed en lika stor fara för hälsan som rökning.
Denna ensamhet är ett stort samhällsproblem, som kräver att vi agerar. Särskilt vi som tror på samhällsgemenskap och de små gemenskapernas betydelse.
Författaren Sara Lidman har fångat detta så fint och så väl när hon skrev: “Ett skär av gemenskap i ett hav av ensamhet.”
Det kan räcka med ett litet skär för att du ska få hopp, för att du ska få en grund att stå på om du är i ett bottenlöst hav av ensamhet.
*
För första gången någonsin blir nu frågan om att motverka ofrivillig ensamhet en prioritering för en svensk regering. Arbetet sker brett och koordinerat – nationellt, regionalt, kommunalt och genom civilsamhället.
Med rätt åtgärder kan vi ge människor hopp. Vi har ett tufft arbete framför oss. Men det kommer ge resultat. För vi gör det med kärlek.
***
Vänner,
Vi har fått svenska folkets mandat att regera. Med det följer ett tungt ansvar. Det ansvaret har vi haft tre gånger tidigare. Men konstellationen av en regering är inte ett självändamål i sig.
Det är faktiskt viktigt att påminna sig om detta.
Det finns alltid en risk att man fortsätter i gamla hjulspår. Och det är just det som har varit ett stort problem i svensk politik. Det har liksom kört fast!
Det har varit för många låsningar.
För många tabun i samhällsdebatten.
Och för få som har vågat säga som det är.
Jag vet inte hur många av er som var partiaktiva för 34 år sedan och som minns detta.
Men Alf Svensson konstaterade då att vi tiger i svåra frågor. Den 26 oktober 1989 skrev vår förra partiledare följande rader på DN Debatt:
”Jag tror det är svensk flyktingpolitiks största misstag att vi svenskar inte vågar eller vill ställa frågor, inte vågar eller vill fundera över vilka krav som följer med ett svenskt medborgarskap. Tigandet och ängslan ger grogrund för den ogrässådd som förkväver respekt för oliktänkande och tar kål på viljan till solidaritet.”
*
Dessa rader skrevs ett år efter att Sverigedemokraterna hade bildats. För 34 år sen alltså.
Tänk tanken. Försök att föreställa dig hur det hade varit om den etablerade svenska politikerkåren då hade vågat tala och inte fortsatt tiga. Vi som parti fanns inte i riksdagen när Alf kom med denna debattartikel. Men vi vågade ändå påpeka det nödvändiga.
Var detta ett sällsynt påpekande?
Nej, det var en självklarhet – i alla fall för oss kristdemokrater – utifrån vår etiska övertygelse.
Det var av samma skäl som vår partistyrelse förde intensiva samtal efter valet 2014 då Sverigedemokraterna hade ökat från 5,7 procent till 12,9. Rubrikerna i tidningarna var dramatiska.
Då skrev Göran Hägglund följande på DN Debatt, den 18 december 2014:
”Vi kan fortsätta med handfallenhet och etiketter. Eller så kan vi lyssna till människors oro och ta oss an de utmaningar som en kraftigt ökad invandring för med sig. Vi som står för öppenhet och generositet behöver ge bättre svar på hur vi möter problem med flyktingmottagandet. Annars riskerar vi att svaret blir en stängd dörr.”
*
Och nog har vi haft stängda dörrar i politiken.
Lika ofta som vi mötts av tigande munnar.
Utifrån vad Alf och Göran visade prov på, är det kanske inte så förvånade att vi omprövade vårt förhållningssätt efter de nya parlamentariska förutsättningarna i svensk politik. Utifrån principen att tala med alla folkvalda partier. Vi började tala med Sverigedemokraterna den där sommardagen 2019. Mer specifikt: Äta köttbullar.
Då som tidigare fanns det ett antal röster som höjdes med skarpa invändningar, men faktum kvarstår: Vi måste kunna tala med varandra.
Det var därför vi under förra mandatperioden kunde nå uppgörelser med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Vi kunde göra det för att vi kom överens i sakpolitiken.
Och det är sakpolitiken för Sveriges bästa som är utgångspunkten för vårt regeringssamarbete. Vi gör det för de äldre. Vi gör det för alla familjer. Vi gör det för tryggheten på våra gator. Vi gör det av omsorg. Vi gör det för att hela Sverige ska fungera.
***
Vänner,
Regeringsmakten innebär inte att vi är satta att försvara ett system. Tvärtom – vi är satta att försvara människan i systemet.
Vi kristdemokrater har precis samma inställning nu som när vi satt i opposition. Men nu har vi makten – möjligheten – ansvaret att förändra.
*
De partier som utgör regeringsunderlaget – Kristdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna – är fyra självständiga partier. Vi tycker inte lika om allt. Men vi är överens om vilka de stora problemen är och hur vi ska angripa dem.
På den andra sidan finns en splittrad opposition utan gemensam syn på vår tids stora utmaningar – energiförsörjningen, kriminaliteten, vården, ekonomin och Natomedlemskapet. De fyra rödgröna partierna är splittrade i alla dessa frågor.
På vår sida i politiken – i det enda existerande regeringsalternativet – jobbar vi åt samma håll för att lösa samhällsproblemen, med en stabil majoritet i Sveriges riksdag.
Vissa frågor kommer inte lösas under en mandatperiod. Det kommer ta tid. Men var viss om att det är en ny dag som gryr.
Vi leder Sverige genom denna svåra tid.
***
Vänner,
Det ukrainska folket kämpar för Europas frihet. Sveriges stöd till Ukraina fortsätter i oförminskad takt – humanitärt, monetärt och militärt.
I en tid när det säkerhetspolitiska läget i Europa har förändrats behöver vi också lägga om vår säkerhetspolitik. Vi har inte råd att vara naiva. Vi behöver se om vårt eget hus. Det är därför det nya Landsbygds- och infrastrukturdepartementet arbetar så intensivt med att stärka vår försörjningsförmåga.
Därför är också arbetet med Livsmedelsstrategi 2.0 så oerhört viktigt – för en ökad och hållbar produktion av mat som leder till fler jobb och mer tillväxt i hela landet – inte minst Hjärtlandet.
*
Sju år med Miljöpartiet i regeringen har satt sina tydliga spår. Potthålen i vägarna blev fler och fler. Man efterlämnade en rekordstor underhållsskuld inom väg och järnväg.
Vi kristdemokrater prioriterar inte dyra skrytprojekt. Med våra satsningar lagar vi sprickor och hål i vägar, reparerar broar, byter trummor och målar linjer som aldrig förr!
Det här är den kristdemokratiska förvaltarskapsprincipen i praktiken: Att vi förvaltar det vi har, reparerar där det behövs och investerar där behoven är som störst.
Så hanterar vi våra gemensamma tillgångar. Så får vi hela landet att hålla ihop. Du ska kunna lita på Sverige – oavsett var du bor. Så får vi både stad och land att rulla. Det är den rätta vägen framåt.
***
Vänner,
Apropå underhåll! Sällan har behoven av underhåll varit så stora som när det gäller dagens energisystem.
Några av er kanske minns att jag i valrörelsen pratade om Henrik. Han tog kontakt med mig för att hans elräkning översteg hans pension. Det var elräkningen för december månad 2021.
I september förra året berättade Judit att hon duschar en gång i veckan, diskar var tredje till fjärde dag och proppar tvättmaskinen till bristningsgränsen – allt för att få ned elförbrukningen. Allt för att undvika att elräkningen överstiger pensionen med… det dubbla.
*
Vänner,
Det var så här läget såg ut när vi tog över. Vi tog över ett elsystem som slagits i spillror – med människor som hamnat i kläm. Fyra kärnkraftsreaktorer har lagts ner. Två fick aldrig byggas. 3000 megawatt planerbar kraft försvann. Detta ärvde vi av en regering som saknade färdriktning.
På många sätt befinner sig Sveriges energisystem i samma skick som Sveriges statsfinanser 1994. I behov av rejäl städning.
Redan från första steget in på Regeringskansliet som Sveriges energi- och näringsminister har min ambition varit glasklar – att vända utvecklingen åt rätt håll. Att bygga Sveriges energisystem starkt igen.
Sverige ska inte vara ett land där vi ska behöva konstruera komplicerade elstöd. Det var nödvändigt. Vi löste det. Men det är inte värdigt ett modernt land.
Det var inte för att lappa och laga som vi fick väljarnas förtroende. Det var för att bygga ett nedmonterat elsystem starkt igen. Det finns ingen quickfix. Det går inte att göra i en handvändning. Vi behöver bygga från grunden.
Vi behöver återuppbygga ett robust elsystem med planerbar kraft – ett system där alla goda krafter kommer till sin rätt.
Det är för människor som Henrik och Judit som vi bygger elsystemet starkt igen. Det är för er vi gör det. Vi kommer inte ge oss förrän det är klart. Hela Sverige ska fungera!
***
Vänner,
Makt är det redskap som vi politiker får när väljarna ger oss förtroendet. Makt blir det medel vi använder för att kunna visa kärlek till vår nästa.
Det är detta som är vår uppgift. I varje kommun. I varje region. I Sveriges riksdag och regering. Vår närvaro i politiken gör skillnad för att vi tillför ett annat perspektiv. Vi utgår från något annat - något som är större än politiska system och ekonomiska teorier. Vi utgår från kärleken till våra medmänniskor - omsatt i ansvar.
*
Som jag ser det har vi tre stora uppgifter som sträcker sig längre än den här mandatperioden. Det är det långsiktiga och nödvändiga perspektivet. Det är hoppet – hoppet om en bättre morgondag, för våra barn och för kommande generationer.
Vi måste renovera det svenska välfärdsbygget.
Vi måste rusta Sverige för gröna jobb.
Och vi behöver repetera - återkomma till – det som är vårt gemensamma etiska modersmål.
Alltför ofta har staten och den offentliga makten betraktats som detsamma som samhället. Men i kristdemokratins Sverige är samhället alltid större än staten.
När vi kristdemokrater renoverar det svenska välfärdsbygget ska det därför ske utifrån familjen, med barnets bästa i fokus och med civilsamhällets hjälp. Så bygger vi Sverige starkt för människor i behov. Vi gör det av kärlek till vår nästa.
***
Det är många som är oroliga för framtiden. Föräldrar undrar hur det ska det gå för deras barn? Kommer barnen att få jobb?
Mitt besked är att framtiden är ljus. Sverige ligger i framkant när det gäller den gröna omställningen. Det är därför vi behöver utbildningsrusta - för framtidens jobb finns i den gröna omställningen.
*
Och så krävs ett etiskt modersmål för upprätthållandet av samhällskontraktet.
Vi kan inte enbart utgå från vad lagen förbjuder. Vårt samhälle hålls också samman av det som moralen påbjuder.
*
Du och jag behöver komma ihåg detta. Särskilt när vi påminns om att vårt maktskifte i höstas skedde under svåra omständigheter.
Inte sedan 90-talskrisen har förutsättningarna varit sämre vid ett regeringsskifte.
Det ekonomiska läget är besvärligt. Familjer och hushåll har det kämpigt.
Den inre säkerheten brister. Fatta att vi har haft 107 skjutningar med 10 dödade bara i år. Två skjutningar i natt – en död.
Och till detta har vi ett svårt säkerhetspolitiskt läge i vår omvärld. Vi har krig i vår del av världen.
Det är lätt att tappa tilltron, att förlora tillit till staten och makten.
Just därför tror jag att kristdemokratin behövs mer än någonsin. Särskilt i dessa tider av oro och när tron på en ljus framtid känns svag.
Vi kommer göra det som krävs. Även om det kommer ta tid, så kan vi vända utvecklingen. Vi kommer inte luta oss tillbaka och vara liknöjda. Vi kommer oförtrutet fortsätta det arbete vi nu har påbörjat.
talVårt land har överkommit problem tidigare. Vi vet vad vi vill, vi vet vad vi kan. Kärleken övervinner allt.
Tack för att ni har lyssnat!
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 5 juni 2023