Huvudanförande i partiledardebatt i riksdagen 26 okt 2022

Ebba Busch i talarstolen

Ebba Buschs huvudanförande i riksdagens partiledardebatt 26 oktober 2022.

Herr Talman,

Sverige har fått en ny regering. Sverige ska få ny energi. Vår uppgift är nu att försvara det som fungerar – och att reparera det som raserats.

Jag är glad att stå här idag, som del av en regering som gått till val på att ta tag i Sveriges mest akuta problem. Våra partier är olika varandra, men vi ser samma problem. I den andan föddes Tidöavtalet.

Nu tas det första helhetsgreppet om Sveriges sjukvård på generationer. Vi har alla hört larmen från vårdanställda som känner sig otillräckliga trots att de anstränger sig bortom rimlighetens gräns.

Vi har alla läst om patienter som väntat i månader och till och med år på att få nödvändig sjukvård. Ett av alla dessa fall som fastnat i mitt sinne är Torvald Hurula.

Torvald satt på sjukhuset i Luleå där han just skulle få en cancertumör bortopererad. När en sjuksköterska kom in och berättade att operationen var inställd på grund av platsbrist.

Att modernisera den svenska vården kommer att ta tid. Men det kan göras och det ska göras.

**

Den otrygghet som kommit att prägla Sveriges gator träffar blint. Det var bokstavligen vad som hände en mamma och ett litet barn en sommarkväll i stadsdelen Årby i Eskilstuna. De befann sig på en lekplats när de träffades av kuleld.

Lika blinda var de kulor som avslutade tolvåriga Adrianas liv, en sommarnatt i Stockholmsförorten Botkyrka. Drygt två år har gått sedan dess. Och nu är dödsskjutningarna ännu fler.

Otryggheten, ilskan och sorgen som vi alla känner inför dessa vansinnesdåd är i sig en skada på vår samhällskropp.

Att trygga gatorna på nytt och bryta våldsspiralen kommer att ta tid. Men det kan göras och det ska göras.

**

Sverige hade världens kanske allra bästa system för elförsörjning. Vi hade billig el, vi hade utsläppsfri el och vi hade planerbar el. Sen lades sex av tolv kärnreaktorer ner.

Det senaste året har det talats om ransonering. Fabriker har genomfört driftsstopp. Det har talats om planerade strömavbrott. Elpriserna har nått nivåer som få kunde drömma om.

I det svenska hjärtlandet kände man snabbt av konsekvenserna. Lantbrukaren Stefan Gård utanför Säffle fick se sina kostnader för el och diesel stiga med en miljon.

I andra änden kom sedan de skenande priserna på mat. Falukorven blev en av valrörelsens starkaste symboler för att något gått fel i vårt land.

Att återskapa den elproduktion som rivits, att pressa tillbaka de ohållbara drivmedelspriserna, kommer att ta tid. Men det kan göras och det ska göras.

**

På alla dessa områden gick Kristdemokraterna före. Vi var först ut med att säga att sjukvården inte kan vara ett 21-bitarspussel. Att det krävs ett nationellt ledarskap. Samma slutsats som Coronakommissionen senare skulle dra.

Vi var tidiga med att peka på hur de tungt beväpnade gängen kräver nya befogenheter för Sveriges ordningsmakt. Och vi ägnade valrörelsen 2018 åt att varna för de elproblem som blev till bitter verklighet 2022.

Hösten 2014, när vi kristdemokrater lämnade regeringsmakten efter åtta år, så påbörjade vi en process med att fundera över vad vi hade kunnat göra bättre när vi regerade.

Där inleddes ett tankearbete som spände över bostäder och energi, jämställdhet och integration, utbildning och migration, landsbygd och ekonomi.

Jag räknar med hård kritik från oppositionen. Det hör till demokratins spelregler. Men jag vill samtidigt vädja till er att vara lika självkritiska som vi var. Jag tror att vi alla tjänar på det.

Samhället blir aldrig färdigbyggt. Men det kan hela tiden bli bättre. Vi behöver en politik som värmer upp våra hem, ja. Men vi behöver även en politik som värmer upp vårt samhälle.

För den sjuke som väntar på vård. För den äldre som behöver en minut extra från omsorgspersonalen.

För kvinnan som är rädd längs vägen mellan bussen och ytterdörren. För tonåringen som skär i sina egna armar för att den smärtan är lättare att bära än den som sitter i själen.

Magdalena Andersson sa i valrörelsen att ”Sverige kan bättre”. Det håller jag med om. Mitt parti och jag lovar att vi ska göra allt vi kan för att Sverige ska bli bättre.

Tack!

Sidinformation

Senast uppdaterad:
27 oktober 2022