Bygg ett nytt Barsebäck

Elen är för dyr nu och det ser inte ut att bli bättre. Sverige har hamnat i det orimliga – att elräkningen riskerar vara större än inkomsten – oavsett om du arbetar eller är pensionär. Så kan vi inte ha det. Med kristdemokraternas politik får vi ny kärnkraft på Barsebäck!

Sverige behöver ny kärnkraft. Energikrisen är inte bara här och nu, utan även långvarig till följd av regeringens politiska beslut. Efter nerläggningen av kärnkraftreaktorer i södra Sverige har priserna ökat kraftigt. Prisskillnaderna mellan norr och söder har blivit mycket stora, vilket visar på effektbristen i de elområden i söder som står för den största konsumtionen. Regeringens beslut har öppnat dammluckorna mot Sydeuropas höga energipriser.

Familjer i södra Sverige står nu för notan. I Skåne kan nu en barnfamilj tvingas betala upp mot 200 000 kr per år i elkostnad.

Elektrifieringen av fordon och industri kommer därtill kräva mycket el. Enligt prognoserna som räknar in den stora industriomställningen i norra Sverige behövs närmare 310 twh 2045, jmf med dagens 140 twh. Det kommer därför behövas en kraftig utbyggnad av fossilfri elproduktion som kan täcka det stora underskottet på effekt och skapa förutsättningar för elektrifieringen.

KRISTDEMOKRATERNA VILL DÄRFÖR:

1. BYGGA ETT NYTT BARSEBÄCK

Nedläggningen av Barsebäck har bidragit till att skapa de stora prisproblem vi ser i sydligaste Sverige. Vi vill därför se uppförandet av Nya Barsebäck. Ett nytt kärnkraftverk med nya reaktorer, baserat på beprövad teknik som finns på marknaden. Gamla Barsebäck skulle vara ett huvudalternativ för Nya Barsebäck. Här finns infrastrukturen och kablar till stamnätet som underlättar och kortar processen. Men andra alternativ är tänkbara. Ett nytt kärnkraftverk i Skåne kommer fungera stabiliserande på elsystemet i södra Sverige där vindkraften också kommer expandera.

  • Vattenfall bör därför få i uppdrag att upphandla tre-fyra nya reaktorer av tredje generationens modell. Spadtagen för detta bör ske så snart möjligt.
  • Det bör skyndsamt utredas om undantag från ordinarie tillståndsprocesser kan vidtas för att korta ledtiderna för att färdigställda reaktorerna. Annars bedöms reaktorerna stå klara inom 7-10 år.

Kostnaden för ett kärnkraftverk bedöms till omkring 40 miljarder kr och producerar 1400 Mwh per år i 60 år. Avbetalningstiden vid ett elpris om 40 öre är ca 20 år av en teknisk livslängd på 60 år. Vid ett elpris på 1 kr är avbetalningstiden mindre än 10 år.

2. LÅNGSIKTIG PLAN FÖR UTÖKAD ENERGIFÖRSÖRJNING

Idag är marknaden avvaktande till att bygga kärnkraft utifrån den politiska risken. Regeringens mål är att till 2040 stänga kärnkraften. Alla rödgröna partier vill se en avveckling av kärnkraften och med en S-ledd regering med stöd av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer den politiska risken stoppa kärnkraftsbyggen.

  • Staten behöver därför skapa en färdplan mot utökad kärnkraft motsvarande omkring 10-12 reaktorer. Detta ska möjliggöra för fler producenters investeringsvilja. Planen ska inklusive en utbyggnad av vindkraften ta höjd för det prognostiserade behovet av el till 2040-2050.
  • Lagstiftningen behöver ändras bl.a. genom att begränsningar i antal reaktorer och geografiska platser tas bort.
  • Det behöver också införas ett Lex MP, där staten blir skadeståndsskyldig mot kärnkraftsbolagen ifall den politiska majoriteten förändrar spelreglerna för ett reaktorprojekt som inte betalat av sig.

3. SÄKERSTÄLL ELEKTRIFIERINGEN

Behovet av el kommer öka kraftigt under flera decennier, till följd av elektrifieringen av både trafiken och industrin. Sverige behöver återindustrialiseras genom en god tillgång till billig el. Detta kommer kräva bidrag från hela energimixen av både fossilfri och förnyelsebar energi. Därför behövs ett grundligt arbete för att säkerställa tillräcklig utbyggnad av elproduktion på lång sikt.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 augusti 2022