Kristdemokraterna presenterar ny biståndspolitik

Kristdemokraterna har utvecklat sin politik för ett effektivt och generöst bistånd.

700 miljoner människor i extrem fattigdom och 100 miljoner människor på flykt. Siffror som ökat under pandemin och på grund av konflikter i bl a Jemen, Etiopien och Afghanistan. Rysslands anfallskrig i Ukraina leder både till fler människor på flykt och till kraftigt höjda matpriser i många fattiga länder med katastrofhunger som följd.

- Biståndet behövs mer än någonsin. Den solidaritet som är grundläggande i den kristdemokratiska ideologin handlar om att alla människor, var de än bor, har samma värde och att vi alla har ett ansvar för varandra. Den solidariteten stannar inte vid Sveriges gräns, säger Gudrun Brunegård, biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

- Principen att vi delar med oss mer när vårt välstånd ökar är rätt och rimlig. Att Sverige förbundit sig till enprocentsåtagandet under lång tid har också bidragit till att positionera vårt land som en betydande givare med stort internationellt inflytande i förhållande till vår storlek som nation. Denna position ska vi fortsatt ta vara på, fortsätter Brunegård.

Biståndet behöver också vara effektivt och långsiktigt för att bidra till stabila samhällen. Därför presenterar Kristdemokraterna en reformagenda – som första parti på mycket länge – för ett mer effektivt, transparent och träffsäkert bistånd.

Gudrun Brunegård finns tillgänglig för kommentar och intervjuer. Vänligen kontakta pressekreterare.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
4 juli 2022