Ebba busch tal på KD-dagarna 1 april 2022

Ebba Busch håller tal på en scen. På scenen finns en sjukhussäng och två stora traktordäck.

(Inledningstal)

Det talade ordet gäller.

Vänner,

Så roligt att se er – och så roligt att se så många av er.

Minns ni när vi samlades i Jönköping för fyra år sedan? Jag minns det så väl – för då kom vändningen för oss inför förra valet. Externa observatörer tror att det var i slutspurten – men vi som var aktiva märkte att det var vid KD-dagarna grunden lades. Det var då vi kom samman och beslutade oss för att med hårt arbete göra det årets val till ett segerval. Det var då vi samlade luft till valnattens segervrål.

Och bara för att vara övertydlig. Om vi för fyra år sedan lade grunden för en valseger för egen del. Så handlar dessa dagar om att lägga grunden för ett maktskifte.

***

Idag har över 1000 kristdemokrater valt att komma hit till Karlstad. Och det är lätt att förstå varför så många nu vill vara med i denna uppstart av valrörelsen.

För aldrig tidigare i historien har vi haft så goda möjligheter som i år att vara med och skapa ett mer kristdemokratiskt Sverige. Den chansen ska inte gå oss förbi.

Det är också vad jag tänker tala om idag – vad vi kristdemokrater går till val för och vårt alternativ till den rödgröna röra som nu styr.

För vi har fått nog av denna rekordregering – som gett oss rekordhöga elpriser. Rekordmånga skjutningar. Och rekordlånga vårdköer.

Vänner – Sverige har haft nog av bottenrekord. Kristdemokraterna är redo för att skapa förändring. Vi är redo att ge en ny start för Sverige. Vi är redo för en ny regering!

***

Vänner – trots all den glädje som finns i att vi nu får ses så lämnar kriget i Ukraina oss alla djupt berörda. Det som nu händer i östra Europa är ständigt med oss.

Ukraina har inte önskat detta krig. Ansvaret ligger på Putin. Lidandet. Krigsbrotten. Förstörelsen av Mariupol. Ansvaret ligger på Putin.

Om Ryssland lägger ner sina vapen – kommer kriget att vara över.

Om Ukraina lägger ner sina vapen – kommer Ukrainas tid i frihet att vara över.

Men situationen ställer också oss inför ett moraliskt ansvar… Nu när Ukrainas folk kämpar för varje folks rätt att bestämma sitt eget öde – hänger en fråga till oss i luften… Vad står vi för? Vad är våra ideal?

Jag var stolt över att vara svensk när vår riksdag reste sig och sa Ukraina ska inte behöva stå ensamma. Vi hade annars inte varit sanna mot oss själva.

Och det är bara genom att stödja Ukraina som vi kan bidra till en diplomatisk lösning. Om Putin tror att det bara är en tidsfråga innan Ukraina ger vika – så kommer han aldrig acceptera vapenstillestånd.

Vi står med Ukraina. Vi beundrar ukrainarnas beslutsamhet och vi sörjer med dem som förlorat nära och kära. Ukrainas folk – ni har en vän och förtrogen i Sverige. Njet Vajnjé. Slava Ukraini.

***

Ett av mina första politiska uppdrag var hos Lars Wohlin i Bryssel. Vår europaparlamentariker och förre riksbankschefen (nu salig i åminnelse). Jag känner stor tacksamhet mot honom.

Bland annat för att han var något av det jag i brist på bättre ord skulle kunna kalla “smygfeminist”. Han använde inte det epitet om sig själv – men han visade genom handling att han verkligen stod för jämställdhet.

Inte bara för att han gav stort förtroende till en då blott 20-årig KDU:are – utan också på det sätt han markerade mot trötta Brysselmän med gubbaktig attityd. Han tog illa vid sig av när han såg hur bland annat jag blev behandlad.

Och han hade sitt eget sätt att tackla det på. En dag slutade han helt sonika presentera mig som sin praktikant utan förklarade istället att: ”This is mrs. Busch – my political advisor. You should really talk to her. This is the woman who will make Sweden join NATO.”

*

Nå… Var är jag på väg med detta. Jo – jag har förstås inga planer på att göra honom till lögnare så här i efterhand…. (Skämt å sido)

Kan vi kristdemokrater vara med och – tillsammans med andra partier – föra Sverige in i NATO så kan vi vila i vetskapen att vi uträttat en välgärning för freden runt Östersjön – och för vårt land.

Sverige är värt att försvara. Våra vänner är värda att försvara. Ett svenskt Nato-medlemskap handlar både om säkerhet och solidaritet. Detta är inte tid för tvekan. Vi är redo att leda Sverige in i NATO.

***

Och när vi talar om unika möjligheter för Kristdemokraterna att verkligen vara med och förändra Sverige till det bättre – då går i alla fall mina tankar direkt till svensk sjukvård.

Vårdköerna borde vara en central fråga i valrörelsen – men har ni hört mer än ett parti som driver frågan – på riktigt? Återkommer till den? Biter sig fast vid den?

Vi har idag 160 000 personer som väntat olagligt länge på vård – 160 000 patienter. Hade alla de bott i samma kommun hade det varit Sveriges sjätte största.

Sedan 2014 har köerna mer än tredubblats. Och låt er inte luras av snacket om “coronaköer”. De var rekordlånga redan innanCoronapandemin.

Och den svenska vården dras inte bara med köer, utan även med en hjärtskärande ojämlikhet beroende på var man bor.

Det här säger jag inte för att hänga ut någon. Olika regioner har olika styrkor och svagheter. Det gör skillnad om man röstar rött eller blått. Men jag vill åskådliggöra att vi har ett systemfel – och hur människor hamnar i kläm.

Om man behöver en knäprotesoperation i Sörmland så är väntetiden 133 dagar. En del skulle säga att det är lång bara det. Men bor man i Västmanland är den 497 dagar.

Nio av tio som får bröstcancer i Uppsala lever fem år senare – i Jämtland-Härjedalen är det strax över sju av tio.

I Gävleborg får i princip alla barn som söker sig till BUP ett första besök inom 30 dagar. I Västernorrland är andelen bara 12 procent.

Hösten 2013 stod min företrädare – Göran Hägglund – på just den här scenen och sa för första gången – att kejsaren är naken – Att Sveriges sjukvård är felorganiserad.

Mina vänner, det systemfelet ska vi rätta till! Vården ska inte fungera som ett postkodlotteri. När du är som sjukast ska hjälpen vara som närmast. Vi är redo att kapa köerna och göra Sveriges sjukvård jämlik och trygg!

***

Och när vi nu talar om systemfel så närmar vi oss kärnan i konflikten mellan oss och Socialdemokraterna om vården.

För det är ju inte så att Socialdemokraterna inte vet om rekordköerna. Men de envisas med att ständigt försvara de gamla systemen. De tror att om man bara ger regionerna – landstingen – mer pengar så kommer resten lösa sig.

Men vi ser att det landstingssystem som togs fram för 160 år sedan var rätt för sin tid – där och då – men att tiden har tagit ut sin rätt. Vi ska inte sitta fast med ett system som skapades när läkare fortfarande sysslade med åderlåtning och koppning!

Vi behöver lägga ner regionerna. Lägga ner landstingen. Helt och hållet lyfta vården från den här organisationsnivån. För dagens system gör att primärvården är allt för centraliserad – samtidigt som den riktigt specialiserade vården blivit att för spretig.

Det vi föreslår är en reform likt den som genomförts i Norge 2002 och Danmark 2007. De hade en gång i tiden samma system som vi. Men de tog mod till sig – lämnade de landstingsliknande strukturerna bakom sig – och kapade köerna.

Från vänsterkanten får man då höra att en sådan systemförändring skulle vara att ta i för mycket. Vården fungerar ju trots allt väl när man får den – och det är sant.

Men vård allt för länge fördröjd – är till sist detsamma som vård förnekad.

Att inte få vård i tid innebär inte bara onödigt lidande – det innebär även att problemen kan förvärras. Höftleder som istället för att lagas går sönder än mer. Tumörer som växer än mer.

Hur långa ska köerna behöva bli innan vänstern ser skriften på väggen? Landstingssystemet har blivit vägt, räknat och delat.

Nu måste vi sätta människan före systemet. Vi tänker inte sitta och hoppas att saker löser sig av sig självt. Vi är redo att genomföra århundradets vårdreform!

***

Vi är redo att ta de svåra men – långsiktigt rätta – besluten för att bygga Sverige starkare. De rödgröna saknar den förmågan – därför att de är splittrade, rådvilla och sönderförhandlade. De har ingen annan plan än att i några månader till hålla näsan över vattnet.

Och nu har vi fått ännu ett exempel på detta.

För 3 veckor sedan reserverade sig Generaldirektören för Pensionsmyndigheten mot regeringens pensionsförslag om garantitillägg… Sluta inte lyssna nu alla KDU:are – för det här gäller er framtid.

Generaldirektören beskriver förslaget som illa genomtänkt. Onödigt dyrt. Kortsiktig. Och att det på sikt riskerar att undergräva hela pensionssystemet… (Och ni tycker jag är tuff i min kritik ibland!)

Faktum är att förslaget kan ge mer i pension till den som har miljoner i aktiefonder – och lägre pension för den som annars hade tänkt att arbeta något år till.

Pensionsmyndigheten har till och med själva tagit fram ett alternativt förslag som skulle ge samma effekt som sossarna vill ha men utan onödiga merkostnader och lika problematiska marginaleffekter.

Varför går de då fram med ett så ogenomtänkt förslag? Jo – det var så man köpte Vänsterpartiets röster med bara tiotalet timmar kvar till voteringen om ytterligare en socialdemokratisk statsminister.

*

Så behandlar alltså de rödgröna kronjuvelen i det svenska välfärdssystemet.

Ett av få pensionssystem i världen som faktiskt är finansierat – och vars löften inte kommer svika.

Ett pensionssystem som hittills gett varje ny årskull pensionärer högre medianinkomst än den förra – justerat för inflation.

Det pensionssystem som sett till att vi har lägst andel pensionärer levandes i absolut fattigdom – i hela EU.

Är vi då nöjda som det är? Nej – det är därför alliansen sänkte skatten för de med lägst pension med över 10 000 kronor och det är därför KD-M, tillsammans med SD, stärkte ekonomin för de med lägst inkomst med 4 000 kronor. Alla ska få del av ett ökande välstånd.

Men vi kan inte att acceptera något politiskt pokerspel med svenska pensioner. I sin iver att säkra makten så verkar Socialdemokraterna helt ha glömt 90-talskrisen!

Väljer Socialdemokraterna att i jakten på makten bryta sönder pensionsuppgörelsen – så för de oss 30 år tillbaka i tiden. Vi ska ha en välfärd som fungerar. Vi ska ha en pension som levererar. Vi är redo för en ny regering.

***

Så varför är sossarna så ivriga att ta förslaget vidare trots all kritik? Varför lyssnar de inte på expertisen?

Jo – de har lovat att tillägget ska nå pensionärerna två veckor innan valdagen…. Nej – det är inte ett skämt. Det är också då – som av en slump – biltusingen ska betalas ut…

*

Det är en skam när medborgarrätt heter pengar… Och det är en skam när man försöker köpa medborgarrätt för pengar!

*

Pensionssystemet finns till för att trygga en värdig ålderdom. Inte för att trygga sossarnas fortsatta maktinnehav.

Detta svek kan komma att kosta betydligt mer än 30 silvermynt.

Vi förtjänar en regering som sätter det som är bäst för Svea rike – före det som är bäst för Sveavägen 68. Sverige förtjänar ett nytt ledarskap. Vi är redo för en ny regering!

***

Detta är tyvärr inte heller första gången som de rödgröna sätter sina egna politiska intressen framför att ta råd från sina egna myndigheter.

Jag vill ge ett annat exempel på precis det här som är så talande. Skillnaden i hur Danmark och Sverige hanterade den framväxande gängbrottsligheten.

I Danmark gick rikspolischefen till partierna med en lång lista på åtgärder han ansåg sig behöva. Alla partier från höger till vänster slöt upp bakom och gav polisen det dom bett om – så kom den så kallade Bandepakken till.

I Sverige så gick även vår rikspolischef – hösten 2019 – till partierna med förslag på reformer polisen ansåg sig behöva för att klara sitt uppdrag. Vi och Moderaterna slöt upp bakom – sa självfallet ska vi ge polisen vad de behöver. Ingenting är viktigare än tryggheten.

Men till vänster började v, s, mp och c – de fyra rödgröna partierna – förhandla bort punkt efter punkt. Till sist fick rikspolischefen bara hälften av det han bett om.

Skillnaden är slående. I Danmark så har gängbrottsligheten minskat med 40%. Men här biter sig gängbrottsligheten fast. Och i år är skjutningarna redan all time high.

Det går att finna många brister i svensk rättspolitik. Men det finns få brister hos våra svenska poliser.

De har kompetensen. De har viljan. De har modet. Att pressa tillbaka gängbrottsligheten. Att återta kontrollen. Och ge oss trygghet i våra bostadsområden.

*

Efter mordet på polismannen Andreas Danman samlade sig över 3 300 poliser och skrev under ett upprop. I uppropet beskriver de vilka reformer som de anser sig behöva för att göra ett gott jobb.

Men Socialdemokraterna har lagt sig som en barriär mellan polisen och de nödvändiga reformerna. De säger nej.

Nej till straff för antisocialt beteende mot blåljuspersonal.
Nej till att göra det straffbart att vara med i ett kriminellt gäng.
Nej till utökad kameraövervakning.
Nej till straff för rymningar.
Nej till visitationszoner.
Nej till anonyma vittnen.
(De säger:) NEJ! NEJ! NEJ! …Hur tror dom att gängen ska kunna knäckas? Med armbandskampanjer och lågaffektivt bemötande?

Vi är redo att ge poliserna verktygen de behöver. Vi står på brottsoffrens sida. Vi är redo att återskapa tryggheten. Vi är redo att bekämpa brotten!

***

En välskött regering tar inte bara ansvar för att själv få sitta kvar – den tar ett långsiktigt ansvar för Sverige. När så inte sker drabbas till sist vanligt folk.

Denna vinter har vi fått ett smärtsamt exempel på detta. Hur många har inte suttit och vridit och vänt på privatekonomin för att klara elräkningarna? Och undrat var notan till sist ska hamna? Som eldat extra i vedspisen för att snåla med elen?

Många människor har fått se sin ekonomiska planering gå upp i rök – tillsammans med sina besparingar. Och värst drabbade är låginkomsttagare som bor med direktverkande el.

Energifattigdom. Den fattigdom som följer av att inte ha råd att köpa bland annat dyr el har de senaste 50 åren varit ett närmast okänt begrepp i Sverige – men det är ett känt begrepp i stora delar av EU. Många länder betalar ut bidrag och subventioner för att täcka låginkomsttagares dyra energikostnader.

När vi svenskar la grunden för vårt välfärdssamhälle valde vi istället att investera oss ut ur fattigdomen – genom att bygga kärnkraften. Den har sedan dess gett oss utsläppsfri, väderoberoende och billig el i årtionden.

Nu har det istället blivit dyrt att vara svensk!

Det här gör att vi befinner oss vid ett vägskäl. Ska denna vinter vara början på slutet för vår energivälfärd? Eller ska vi välja att göra slut på det nästan religiösa kärnkraftsmotståndet och istället investera för framtiden?

Kärnkraften är utsläppsfri, säker och billig. Energiforsk har i en ny rapport påvisat att om Ringhalsreaktorerna varit i drift denna vinter så hade elpriserna varit hälften av vad de nu blev i större delen av södra Sverige.

Bor du i södra Sverige – ta upp dina elräkningar – titta på sista raden – och sen dra av hälften. Skicka den summan i en faktura till Ygeman – det är vad du fått betala extra bara den här vintern på grund av sossarnas beslut.

Jag gillar solceller på taken. På rätt ställen gillar jag vindkraft. Men ska vi ha tillgång till prisvärd och fossilfri el – när den behövs, där den behövs – så måste vi ha kärnkraft.

Den bästa tiden att investera i ny kärnkraft var igår – den näst bästa är i år. Alternativet är att den här vinterns elpriser blir det nya normala och atletisk vedhuggning blir en ny folksport.

Vi är redo att investera för framtiden och säkra vår energiförsörjning! Vi behöver en energipolitik som inte knäcker folk och företag. Debattvinden har vänt. Nu ska vi slutförvara den rödgröna elkrisen. Nu ska vi slutförvara Magdapriserna.

***

Energi – det är inte bara kilowatt och kilojoule. Mat – den energi vi människor behöver – mäts i kilokalorier.

Har vi inte nog av dem – så kan vi inte leva. Vi står förstås inte inför någon svält idag i Sverige – men vår livsmedelsförsörjning befinner sig i en akut situation.

Först pandemin och sedan Ukrainakriget har satt svåra prov både på vårt jordbruk och de globala försörjningskedjorna.

Dieselpriset upp! Elpriset upp! Åkeripriserna upp! Priset på konstgödsel upp! Priset på foder upp!

Våra lantbrukare varnar nu för att detta är den värsta krisen i mannaminne. Man har inte råd att göra inköpen som behövs för vårbruket eller för att fortsätta med djurhållning – man lägger ner.

Då kommer någon snitsig nationalekonom och säger att jaja – men vi kan ju importera mer mat.

Men jag undrar ur vems mun ska det brödet tas? Och hur länge kommer andra länder acceptera att mat exporteras när deras priser skenar?

Ukraina och Ryssland står för närmare 30% av världens veteexport – nästan en tredjedel…

Det är ett nationellt ansvar att garantera förmågan att föda den egna befolkningen.

Vi behöver mer egen mat. Vi vill ha ett högt satt självförsörjningsmål. Det offentliga behöver köpa mer svenska livsmedel. Och staten måste köpa upp nya beredskapslager.

Vi är redo att ta det ansvaret. Säkra modernäringen. Säkra vår motståndskraft i kristider. Svensk mat hör hemma på våra tallrikar – inte i våra historieböcker!

***

Jag inledde idag med att säga att i år finns en unik möjlighet att få lägga grunden för ett mer kristdemokratiskt samhälle – en Ny Start för Sverige.

Striden mellan blocken balanserar nu på en knivsegg. Det handlar om något tiotusentalet röster – i praktiken ett eller två mandat som kommer avgöra vilken regering vi får.

Och det finns starka skäl till optimism.

Magdalena Andersson har nu fått en förlängd smekmånad – de drömmer nu bland fluffiga moln. Bra! Låt dem bli lite semesterlata. För när det rosa skimret lagt sig och de vaknar upp så kommer de märka att valspurten är en helt annan vardag. Då spricker bubblan.

Nooshi-effekten klarade inte mötet med Ukrainakriget.

Miljöpartiet hänger på repen.

Och om ni bara visste – om in bara visste – hur det mullrar i centerbygderna.

Nu gäller det för oss att leverera en arbetsseger för borgerligheten. För finns det någon gång som arbetslinjen fungerar så är det i en valrörelse.

Och om vi gör detta så kommer vi tillsammans med Moderaterna utgöra kärnan i en ny regering.

En unik möjlighet att få vara med att skapa en välfärd man kan lita på och ett Sverige som fungerar.

Vi är redo!

Vi är redo att kapa vårdköer!

Vi är redo att bekämpa brotten!

Vi är redo att sänka bränslepriset!

Vi är redo för en ny regering!

Nu finns fönstret som kanske bara kommer en gång under en livstid.

Nu tar vi möjligheten att skapa en Ny start för Sverige. Nu börjar valrörelsen!

(Tack för ordet!)

***

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 juli 2022