• Stoppa välfärdsbrottsligheten

  Sverige är ett välfärdsland. Vi betalar mycket skatt och förväntar oss en hög välfärd. En vård som fungerar när man blir sjuk. En polis som kommer när man ringer. En plats på äldreboendet när man blir gammal. Ett skyddsnät om man blir arbetslös. Ett Sverige som fungerar helt enkelt.

  Tyvärr finns det de som utnyttjar vår generösa välfärd. De som fuskar och fifflar. En granskning har visat att minst 15 miljarder per år av våra gemensamma välfärdsutbetalningar landat rätt ner i kriminella nätverks fickor. Men mörkertalen är också stora.

  Välfärdsbrotten är ett angrepp mot samhällets gemensamma skyddsnät som slår direkt mot våra mest utsatta. Det är de sjukförsäkrade, pensionärer, funktionsnedsatta och barn som framförallt drabbas. Det är skrämmande stora summor, som dränerar välfärden på resurser, undergräver förtroendet för ett samhälle som håller ihop och i grunden en stöld från skattebetalare.

  Vi presenterar idag över fyrtio förslag för att komma åt välfärdsbrottslighet. Vi föreslår bland annat:

  • EN utbetalande myndighet istället för dagens system med flertalet utbetalande myndigheter
  • Upprensning av sekretessreglerna – vilket möjliggör att komma åt fuskare
  • En folkräkning – få kontroll på vilka som befinner sig i landet
  • Skärpta straff för bidragsbrott – det ska straffa sig hårdare att begå de här brotten.

  Vår gemensamma välfärd ska inte vara en bankomat för kriminella. Man ska kunna lita på att bidrag går till behövande och inte brottslingar. Du ska kunna lita på välfärden.

  Läs hela rapporten här: KD.nu/valfardsbrott (pdf)

  Läs vår artikel på DN Debatt: KD.nu/dn210519 (öppnas i nytt fönster)