• Vad är det för hittepå Löfven ägnar sig åt?

  KD-ledaren Ebba Busch Thor kräver svar i kvällens partiledardebatt: Operationsköerna har fördubblats. Varför hittar Löfven på att han lyckats påbörja en vändning? Det är inte rimligt att ge honom och S ansvar för vården i fyra år till.

  Läs artikeln på Expressen.

  Inför kvällens partiledardebatt skulle jag vilja ha svar från Stefan Löfven på många saker. Men en sak är jag särskilt intresserad av. Varför hittar Stefan Löfven på att han lyckats påbörja en vändning av vårdköerna?

  I SVT:s utfrågning av Stefan Löfven i tisdags blev han pressad om de långa vårdköerna. Det var då han lanserade denna hitte på-vändning i vården. Han försökte låta påskina att den nuvarande regeringen investerat i sjukvården och att en vändning därför skett.

  Tyvärr talar statistiken sitt tydliga språk. Vårdköerna har blivit längre för varje år som gått sedan Stefan Löfven tillträdde. De var inte som längst 2016 eller 2017 exempelvis. De är som längst nu. Och när helt nya siffror kom häromdagen hade vårdköerna ökat ytterligare. Det är nu över 100 000 personer som väntat mer än vårdgarantins tre månader på operation eller specialistvård.

  I juli 2014 uppfylldes vårdgarantin för operationer, dvs operation inom tre månader till 80 procent, och antalet som tvingades vänta längre än så var 19 626 personer. Varje enskilt år sedan dess har kön blivit längre och uppfyllandegraden sjunkit och är nu 65 procents uppfyllnad och 45 151 personer i kö mer än tre månader.

  Kön till operation har mer än fördubblats. Det har inte skett någon vändning. Trenden är alltjämt starkt negativ.   

  Det går så klart att påstå att Socialdemokraterna nu har förslagen som kommer att korta vårdköerna efter valet. Men något sådant förslag finns inte. Det enda som har kommunicerats är ny förbudslagstiftning och ytterligare statsbidrag till kommunerna. Det vill säga exakt samma politik som förts under de fyra gångna åren då köerna fördubblats.

  Mot detta står Kristdemokraternas förslag om specifika reformer för sjukvården och omsorgen på 28 miljarder kronor de närmaste tre åren. Vi har utöver mer pengar även en genomarbetad reformagenda för fungerande sjukvård och vi är redo att avskaffa landstingen och låta staten ta ansvar för sjukvården. Och Kristdemokraterna har ett gott track record här. Efter Göran Persson halverade vi vårdköerna under alliansåren 2006–2014.

  Han tillsatte en sjukvårdsminister 2014, Gabriel Wikström, vars engagemang för sjukvården var obefintligt. När Wikström avgick fick Annika Strandhäll ansvaret trots att hon redan var ansvarig för hela socialförsäkringssystemet. Regeringen Löfven har helt enkelt inte gett sjukvården den uppmärksamhet som sjukvården förtjänar.

  Resultatet är känt.

  Det finns ett amerikanskt ordspråk som är relevant vad gäller sjukvården och riksdagsvalen 2014 och 2018: Fool me once, shame on you – fool me twice, shame on me.

  Nu tror ingen att regeringen Löfven medvetet luras. Men att vi redan nu sett vändningen i vården är rent hittepå. Det är inte rimligt att ge Löfven och Socialdemokraterna ansvar för vården i fyra år till.