• Ebbas tal i partiledardebatten 15/9

  (Det talade ordet gäller)

  Herr talman,

  Om 361 dagar går svenska folket till val.

  Om 361 dagar är det demokratins högtidsdag. Och vi får äntligen rösta.

  Om 361 dagar får svenska folket säga sitt – om den här regeringen och det rödgröna styre som nu snart bestämt i åtta år.

  Och frågan varje väljare måste ställa sig är om Sverige blivit ett bättre eller sämre land under deras ledarskap. Fungerar välfärden bättre? Fungerar landets styre bättre? Sker de investeringar som krävs för att säkra jobben även i framtiden? Är vi tryggare?

  Var och en måste göra sin utvärdering av den här mandatperioden. Det är en del av ens uppgift som medborgare. Men jag uppmanar var och en att titta på verkligheten. På frukten känner man trädet.

  ***

  ..och jag VET att det finns en hel del personer som lite tappat tron på politiken. Som ser så många försämringar av välfärden och tryggheten – men vill tro på att förändring är möjligt. Som är missmodiga men som letar efter ett modigt alternativ. Som känner i hjärtat att politiken måste ta ansvar och våga göra mer – och vill se ett alternativ med hjärtat på rätt ställe…. Men vem ska man tro på egentligen?…

  Jag kommer aldrig lova guld och gröna skogar. Den som påstår att den kan göra allt perfekt lovar mer än den kan hålla.

  Men jag kan berätta om fyra principer som kommer vägleda oss oavsett vad framtiden för med sig.

  1) Kristdemokrati handlar om andra. Vi är inte och har aldrig varit ett parti organiserat kring klass- eller egenintresse. Vi drivs av att göra livet bättre för andra – våra medmänniskor – av att skapa samhällsgemenskap. Det är därför vi alltid lyfter vikten av familj, en fungerande vård, trygghet och omsorg om de allra mest utsatta.

  2) Vi är beredda att tala med alla, göra uppgörelser med alla, samarbeta med alla partier i riksdagen – om det är vad som är bäst för Sverige. Politik handlar inte om att få posera med fina ideal – politik handlar om att göra skillnad på riktigt.

  3) Vi är beredda att lämna samma samtal och samarbeten – gå ut ur rummet – om krav ställs som skulle strida mot våra grundvärderingar. Uppgörelser har inte ett egenvärde – de måste föra Sverige framåt.

  4) Om möjligheten uppstår kan man lita på att KD kommer ta chansen att förändra Sverige till det bättre. Politiska alternativ utan mod att agera – är också utan mod att leda.

  Vi ryggar inte tillbaka inför de akuta problem som lamslagit de rödgröna. Vi kommer kapa vårdköerna, skapa en fungerande rättspolitik, säkra framtiden för klimatsmart kärnkraft och ge oss en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

  Söker du efter ett modigt alternativ till fyra år till med de rödgröna – så finns vi kristdemokrater. Vi lovar inte allt till alla – men vi håller vad vi lovar.

  ***

  Två som tror på Sverige – som inte gett upp hoppet om förändring är Staffan Danielsson – tidigare riksdagsledamot och förbundsstyrelseledamot i LRF – och Mikael Bäckström – idag ordförande för LRF-Entreprenad.

  De har kommit från Centerpartiet för att bidra till en borgerlig valvinst.

  Jag medger – det är ännu inte ett fullskaligt bondeuppror – men budkaveln går.

  Vi välkomnar dem och alla andra som vill se en politik för att hela Sverige ska fungera. Häng med till Kristdemokraterna.

  ***

  Om 361 dagar röstar folket och var och en äger själv sin röst. Men låt mig redan nu ge mitt hetaste tips.

  Vill du få till förändring? Vill du få slut på skjutningarna? Att vårdköerna ska kapas? Och att hela Sverige ska fungera?

  Vill du att det ska bli annorlunda än idag – ja då måste fler rösta annorlunda än man gjort.

  Vill du ha mer av samma – okej rösta på samma gäng (då då). Men vill du ha förändring – rösta för förändring.

  Kristdemokraterna har inte gett upp hoppet. Vi vet att tillsammans kan vi skapa ett Sverige du kan lita på. Tillsammans kan vi skapa ett Sverige som fungerar. Tack för ordet.