• Företrädare

  Caroline Szyber

  1:e vice partiavdelningsordförande

  Kontakta Caroline

 • Jag är född 1981, jurist och riksdagsledamot för Stockholms stad sedan 2010. Jag är ordförande i Civilutskottet och bostadspolitisk talesperson. Jag sitter också i EU-nämnden med ansvar för RIF-frågorna, rättsliga, inrikes- och migrationsfrågorna och konkurrensfrågor.

  Vi behöver fortsätta arbeta offensivt för att både på ett bättre sätt nyttja befintligt bostadsbestånd och att se till att de hinder som finns för vissa grupper att hitta en bostad undanröjs. Det ska dock betonas att det absolut viktigaste vi kan och ska göra är att skapa förutsättningar för ett ökat byggande. Rätten till ägande måste tillgodoses, samtidigt som samhället behöver garantera en solidarisk bostadspolitik där även den som inte är köpstark har rätt till ett bra och tryggt boende. Bostadspolitiken måste inriktas på att, utan detaljstyrning, skapa förutsättningar för ett ökat byggande och ett billigare boende.

  Jag arbetar för ett tryggt Sverige med en fungerande rättskedja, som börjar i det brottsförebyggande arbetet. Ett samhälle där familjer får stöd för att klara vardagen. Ett land där det lönar sig att gå upp varje morgon och gå till jobbet, med ett företagsklimat som underlättar för entreprenörer som kan se sina småföretag växa sig stora.

  Andra frågor jag brinner för förutom bostadspolitik och rättspolitik är mänskliga rättigheter i länder som Vitryssland, Burma och Tibet, att förbättra trygghetssystemen för egenföretagare och ökat bostadsbyggande.

  Jag har en dubbelexamen: jur.kand och magister i statsvetenskap, Pol.mag. Har pluggat såväl i Stockholm, Lund som i San Francisco och Indien.

  När jag inte jobbar:

  Umgås jag med min familj, blev mamma i augusti 2012!

  Favorit tv-serie är Vita huset och House of Cards och Homeland – kort och gott jag gillar tv-serier!

  Jag tycker om att resa, gör det både en del i jobbet men då blir det mest i Sverige men privat reser jag gärna på semester utomlands. När jag inte går med barnvagnen ser man mig oftast cyklande eller ledandes min cykel, som är mitt färdmedel större delen av året, i mitt älskade Stockholm. Alltid med min Iphone i högsta hugg för att kunna twittra, blogga eller facebooka.

  caroline.szyber@kristdemokraterna.se

  ————————————————————–

  I am a member of the Swedish parliament (Christian Democrats), Chairs of The Committee on Civil Affairs and a deputy member on the Committee on European Union Affairs and the Committee on the Justice. I’m also the current district party leader for the Christian Democrats in the City of Stockholm. Prior to my current assignments, I worked as a political adviser for the Swedish parliament and before that I worked a lawyer. I have two master’s degrees – one in Law and another in Political Science.

  I have lived and studied in the US, India and Slovakia. In India I conducted a field study on women in local politics and looked at how the presence of women can affect politics.

  • Nyheter med koppling till mig

  • Alla har rätt till trygghet

   Hur och var man bor i Sverige ska inte påverka en människas trygghet. Det är en viktig princip i ett rättssamhälle. Men i vissa bostadsområden är trygghet inte längre något som garanteras av rättsstaten. Vi ser detta på en ekonomiskt och socialt s...

   Läs hela nyheten
  • Säkra våra äldres brandskydd

   Varje år omkommer 110 människor i samband med bränder i Sverige. Bland dem är äldre överrepresenterade, i synnerhet gruppen som är äldre än 80 år.

   Äldre är utsatta då de på grund av bristande rörlighet kanske saknar möjlighet att själva ta ...

   Läs hela nyheten
  • Inga barn ska vara gifta i Sverige

   Sverige får inte svika barnen som drömmer om en trygg och tillitsfull barndom och att få leva ett självständigt liv. I mötet med andra länders sedvänjor ska vi inte tumma bort de mänskliga rättigheterna.

   Barn ska aldrig ses som gifta eller ...

   Läs hela nyheten
  • KD föreslår avdragsgillt bosparande för unga

   Det är svårt för unga idag att ta sig sig in på bomarknaden. Höga priser och krav på insats och amortering gör att trösklarna för att kunna köpa en första bostad är hög. Kristdemokraterna föreslår därför i sin budgetmotion avdragsgillt bosparande ...

   Läs hela nyheten
  • ”Det måste bli lättare att få resning i Sverige”

   En felaktigt dömd person har i dag mycket svårt att få sin sak prövad. Det är dags att ­utreda inrättandet av ett fristående resningsinstitut. Det skriver Caroline Szyber i SvD.

   I flera uppmärksammade fall har personer som dömts för allvarl...

   Läs hela nyheten
  • ”Så vill vi skärpa reglerna för avhysning”

   Det ska bli lättare för markägare att avhysa olagliga bosättningar. Men regeringens förslag går inte långt nog. Därför har Alliansen fått igenom ett antal skärpningar inför beslutet i riksdagen på onsdagen. Det skriver Caroline Szyber tillsammans ...

   Läs hela nyheten
  • KD vill ge unga CSN-liknande startlån till bostadsköp

   Kristdemokraterna vill satsa på startlån till unga för att underlätta inträdet på bostadsmarknaden. – Vi har sett att det möjliggör för yngre konsumenter med mindre medel, säger Caroline Szyber till SvD.

   Läs hela intervjun med Caroline Szy...

   Läs hela nyheten
  • Uppdrag

  • 1:e vice partiavdelningsordförande, Östermalm
  • 2:e vice partidistriktsordförande, Stockholms stad
  • Partistyrelsen, ledamot
  • Partistyrelsens VU, ledamot
  • Partifullmäktigeombud, Stockholms stad
  • Partifullmäktige, ledamot (för PS)
  • Riksdagsledamot