• Nytt förslag: 30 000 poliser till 2025

    – Vi behöver fler poliser, men också fler som vill bli polis. Vi måste även se till så färre väljer att sluta. Därför behöver attraktiviteten i yrket höjas. Då handlar det både om att höja polislönerna, förbättra arbetsvillkoren och att poliserna får fler kollegor för att kunna göra ett bättre jobb. Det säger Andreas Carlson med anledning av att Kristdemokraterna föreslår 30 000 poliser till 2025.

    Läs Expressens intervju med Ebba Busch Thor.

    För att klara reformen måste antagningarna till polisutbildningen öka och resurser avsättas för att utbilda och därefter anställa fler poliser. Kristdemokraterna avsätter omkring 350 miljoner 2018 och 2 miljarder 2021. Den vanliga statliga polisutbildningen ska kompletteras med en ettårig polisutbildning något enklare arbetsuppgifter i framförallt kommunerna. De ettårigt utbildade poliserna ska kunna komplettera och ersätta de väktare som kommunerna idag anlitar.

    Kristdemokraterna vill också stärka lokala polischefer, ge dem större mandat att påverka insatser och vilka som anställs.

    Ett stort problem är att rekordmånga poliser under 40 år väljer att lägga uniformen på hyllan och lämna Polisen. Inte för att de egentligen vill sluta utan för att de inte orkar vara kvar. För att behålla och locka fler poliser har Kristdemokraterna avsatt 915 miljoner kronor de närmaste fyra åren för högre löner, bättre villkor och bättre utrustning.