• KD/M-budgeten levererar – andning och sondmatning blir grundläggande behov

  1

  Det har idag gått 62 dagar sedan riksdagen med anledning av Kristdemokraternas och Moderaternas budgetreservation uppmanade regeringen att skyndsamt säkerställa det självklara – att andning och sondmatning ska vara grundläggande behov.

  Kristdemokraterna har i flera år kämpat för att återupprätta intentionen med LSS. Det är därför mycket glädjande att socialministern verkställer riksdagens beslut med anledning och KD/M-budgeten.

  Det är en efterlängtad och livsnödvändig lagändring som kommer återställa en del av de förödande effekterna av de nedskärningar som S/MP-regeringen drev igenom under förra mandatperioden, säger Pia Steensland (KD) talesperson funktionshinderfrågor

  Vi kommer nu granska detaljerna i lagförslaget för att säkerställer att hela stödinsatsen som krävs för ge hjälp med andning eller sondmatning ska räknas som grundläggande behov. Idag tolkar Försäkringskassan lagen så att det bara är den tid som det tar att koppla på och av sonden – inte den tid det att föra in näringen i kroppen – som räknas. Det är anledningen till att många personer har förlorat rätten till assistans. Den nya lagen måste sätta stopp för detta, fortsätter Steensland.

  Dagens besked är ett första viktigt steg, men det räcker inte. Vi kristdemokrater kommer nu fortsätta vara en aktiv opposition för att driva regeringen till att återupprätta hela intentionen med LSS, avslutar Pia Steensland (KD) talesperson funktionshinderfrågor

  För mer information:

  Andia Gemsjö
  Pressekreterare, KD
  0725565814
  andia.gemsjo@kristdemokraterna.se