• Att trygga gatorna borde vara statens kärnuppgift

  Fyra överfall på fyra dagar, två våldtäktsförsök och två fullbordade våldtäkter. Det var, enligt Upsala Nya Tidning, förra veckans facit i våra hemkommun Uppsala. Tyvärr är det bara fortsättningen på en våg som drabbat stadens kvinnor på senare år. Region Uppsalas egen trygghetsundersökning visar att fyra av fem gymnasietjejer känner sig otrygga på stan. Uppsala är långt ifrån ensamt – kvinnors trygghet begränsas flera områden i hela landet. Detta måste få ett slut.

  Debattartikeln publicerades först i Expressen, läs den här.

  I mars i år uppmärksammade Kristdemokraterna genom Aftonbladet om hur den ökade känslan av otrygghet har lett till att unga tjejer tvingas anpassa sig till en tillvaro där kvinnofriden inte är given. Upprördheten blev stor, men inte främst över situationen i Uppsala utan över att vi skrev om den.

  Nu har fem månader gått och fortfarande möts vi återkommande av skrämmande rapporter om sexuellt våld mot kvinnor. Uppsala är inte unikt. Den nationella trygghetsundersökningen från 2018 visade att närmare 40 procent av Sveriges kvinnor känner sig otrygga att röra sig utomhus i sina egna bostadsområden.  Antalet anmälda sexualbrott har ökat drastiskt sedan 2014.

  Igårkväll var vi båda ute och nattvandrade i Uppsala med några av de kvinnor som nu tar saken i egna händer för att trygga gatorna. De uppmanar till gemensamma nattvandringar och erbjuder varandra skjuts hem. De behandlar varandra som sin nästa för att skydda varandra. Det är både imponerande och berömvärt, men det borde inte behöva ske. Att hålla gator och torg trygga hör till statens kärnuppgifter, det är inget som ska behöva lösas på individnivå.

  Problemet är att staten inte gör tillräckligt. Polisen räcker inte till och lagarna är ofta inte skarpa nog. Det krävs därför nya aktiva insatser på både kommunal, regional och statlig nivå.

  Fler kommuner måste satsa på närvarande ordningsvakter som patrullerar i kommunal trafik och i otrygga områden även nattetid. Stadsplanering måste involvera ett trygghetsperspektiv så att det finns fler upplysta parker och lätta förbindelser mellan kommunal trafik och bostadsområden. Det måste bli enklare att få sätta upp så kallade trygghetskameror kring mörklagda platser.

  Men framför allt behövs fler poliser. Både fler patrullerande, och fler som kan utreda brott för att anmälningar om överfall inte ska läggas på hög. Kristdemokraterna presenterade därför tidigare i våg ett förslag om höjd lön för pensionerade poliser som kan och vill återvända till yrket. Detta skulle ge fler erfarna polisen som kan beta av anmälningarna som nu ligger på hög.

  Dessutom kommer inte säkerheten att öka om inte påföljderna blir mer konsekventa. I de fall där en dömd våldtäktsman inte är svensk medborgare måste utvisning vara regeln, och som flera färska domar har visat så är vi inte där än.

  De unga kvinnor som nu organiserar sig i Uppsala för att skydda varandra är värda ett stort tack. Bästa sättet att tacka dem är att se till att staten gör vad den ska, nämligen att se till att våra gemensamma utemiljöer blir trygga och säkra – även för kvinnor. Det vore något för ”världens första feministiska regering” att ta tag i – idag.

   

  Ebba Busch Thor (KD)
  Partiordförande

  Sarah Havneraas (KD)
  Kommunpolitiker Uppsala