• Återupprätta tryggheten

  Häromdagen aviserade statsminister Stefan Löfven nyheten att han ska göra en miniturné i verkligheten under tre dagar. Förra veckan besökte han vår hemstad Uppsala och Gottsunda på temat brott och polisens verksamhet. Det är bra att statsministern tar sig från Rosenbad och tar in det som sker i vårt land, det borde tillhöra jobbet varje vecka. Men han har framför allt ett ansvar att agera.Om resan i Sverige får Stefan Löfven att bättre förstå hur den ökande otryggheten i vissa delar av vårt land hotar tillit och sammanhållning, så är det bra.Kanske får det honom att se att de åtgärder regeringen hittills vidtagit inte räcker.

  Sexualbrotten har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Inte minst många flickor och kvinnor känner sig otrygga utomhus under kvällstid och har tyvärr ofta skäl att göra det. Runt resecentrum i Uppsala känner en majoritet av Uppsalaborna en otrygghet, och 10 procent (varav 2/3 kvinnor) väljer att inte gå där själva under kvällstid, enligt en nyligen genomförd enkät.

  Gängkriminaliteten ökar och det är inte bara gängmedlemmar som drabbas utan även oskyldiga som råkar befinna sig i närheten när skjutningar sker – eller ännu värre, som bor i områden som mer eller mindre tagits över av gäng.

  Enligt polisens senaste rapport är 61 bostadsområden i Sverige utsatta. Just Gottsunda var ett nytt namn i denna rapport. Det innebär stort utanförskap och hög grad av kriminalitet. I 23 av dessa områden är kriminaliteten så hög att polisen inte kan fullgöra sitt uppdrag där. På ren svenska innebär det att i dessa bostadsområden härskar kriminella – inte polisen och det svenska samhället och dess lagar och regler.

  För dem som bor i dessa områden är konsekvenserna förödande. Posten kan inte delas ut. Ambulans och brandkår kan inte komma med mindre än med omfattande poliseskort. Om polisen griper en misstänkt person uppstår det upplopp.

  Problemen finns inte bara i förorterna runt våra större städer. På mindre orter på landsbygden är polisnärvaron så svag att medborgarna får klara sig själva. I Ronneby har ett litet fåtal personer ägnat sig åt utpressning av affärsinnehavarna i centrum i tio års tid. I Mellerud kunde en berusad och våldsam man härja, hota och slå sönder saker i centrum innan han efter två timmar somnade på torget av ren utmattning och berusning. Polisen kom tre timmar efter det första larmet.

  När tryggheten inte finns sviker samhället sina medborgare. Och lag och ordning måste komma högst på listan av samhällets ansvar. Utan det faller allt annat.Kristdemokraterna menar att det löftet om trygghet i alla bostadsområden och mindre orter måste återupprättas.

  Vi kräver 10 000 fler poliser. Inte som regeringen utlovat – 10 000 polisanställda. Regeringen hävdar att det inte är möjligt att utöka antalet poliser så mycket. Men det är fel. I budgeten för 2017 lanserade KD i Uppsala idén om kommunala ordningsvakter, något som den rödgröna majoriteten inledde som en försöksverksamhet i somras – en verksamhet som nu måste utökas och permanentas.

  Med vår politik skapas goda förutsättningar för ett tryggare Uppsala. Vi föreslår en kraftfull lönesatsning, bättre arbetsvillkor och en ny ettårig polisutbildning, där lokalt förankrade poliser kan gå en ettårig utbildning som grund. Så kan vi utöka antalet poliser och därmed tryggheten i vårt land. Men viljan hos regeringen måste finnas.

  Med basutbildningen ska en del poliser under ett år kunna tillgodogöra sig kunskaper och färdigheter för att kunna klara grunderna i polisyrket. Dessa poliser ska kunna finansieras av de kommuner som önskar ha fler poliser närvarande. På så vis kan kommunerna ställa krav på vad ”deras” poliser ska ägna sig åt och med sin lokalkännedom öka tryggheten. Hade Mellerud haft en eller två poliser närvarande när mannen gick bärsärk hade hans brottslighet upphört inom en kvart i stället för efter två timmar när han somnade.

  Stefan Löfven säger nej till 10 000 fler poliser. Han utlovar inte heller en helt nödvändig lönesatsning för en central yrkeskår för tryggheten i vårt land. Vi hoppas att hans blixtbesök i verkligheten ska få honom på andra tankar.

  Vi hoppas också att nästa gång han besöker verkligheten, väljer att göra nedslag i vårdsverige. Även där finns stora problem att ta itu med, som växande vårdköer och personalbrist.

  Ebba Busch Thor
  Partiledare (KD)

  Jonas Segersam
  Kommunalråd (KD) i Uppsala

  Debattartikeln kan även läsas på UNT Debatt.