• Andreas Carlsons inledningsanförande vid partiledardebatt i riksdagen den 17 januari

  Det talade ordet gäller.

  Herr talman,

  Mandatperioden går emot sitt slut. Vi har skäl att fråga: Är vi i en bättre position än för fyra år sedan? Vilka avvägningar har de rödgröna gjort? Vad har Stefan Löfven prioriterat?

  Om vi tittar bakåt med de här frågorna för ögonen, ser vi:

  Nej, vi är inte i en bättre position.

  • Fördubblade vårdköer
  • Neddragningar i LSS
  • Äldre som inte får boendeplatser
  • en spiral av dödsskjutningar
  • Och en skönmålad ekonomi

  Vi ser ett mönster av bristande ledarskap. De rödgröna har inte någon idé för hur vi ska bygga Sverige starkare.

  Stefan Löfven har inte varit en ledare utan en internmedlare, fullt upptagen med att hantera konflikterna i den egna organisationen.

  *

  Exemplen är många:

  *

  Stefan Löfven bildade regeringen utan en integrationsminister. För att blidka sin vänsterflygel kallade han det ”föråldrat” och ett ”problematisk begrepp”. Som om det var föråldrat att berätta vilka värderingar som gäller här. Problematiskt att hjälpa människor få jobb och lära sig språket.

  Sen avskaffade Löfven kömiljarden – som kapat vårdköerna. Han tog därmed bort kraven på sina s-märkta landstingsråd. Och när kraven försvann, fördubblades vårdköerna.

  *

  Stefan Löfven tillsatte en socialdemokratisk byråkrat som rikspolischef. Skandal efter skandal skapar en förtroendekris. Poliser lämnar yrket. Men rikspolischefen får sitta kvar.

  *

  Statsministern kan inte ena sitt parti kring en utrikespolitik. Så han har en utrikesminister som skadar våra säkerhetspolitiska relationer. Och en försvarsminister som i tysthet får försöka bygga upp dem igen. Dubbelkommando i säkerhetspolitiken.

  Gång på gång sätter Stefan Löfven stämningen på Sveavägen 68 före Sveriges bästa.

  Men statsministern gör vad han kan för att vi inte ska granska hans ledarskap. Istället säger han: – Titta på ekonomin. – Vad bra det går! Han slår sig för bröstet: – Det är min förtjänst.

  *

  Löfven är som tuppen, som tror att solen går upp för att han galer. Och inte inser att han galer för att solen går upp.

  *

  För hela världen är i högkonjunktur – ekonomin går bra. Men faktum är att Sverige halkar efter. Tillväxten per capita sjunker. Sverige tappar i konkurrenskraft, i innovationsrankingen, i patentrankingen och i EU:s arbetslöshetsliga. De rödgröna gör Sverige svagare.

  När statsministern säger att det går bra för Sverige tänker jag på de 84 000 som fastnat i vårdköer. På de 20 000 vårdboendeplatser som kommer saknas 2030. På fördubblingen av sexualbrotten. På dödsskjutningarna.

  Och jag tänker på de 2 personer med funktionsnedsättning, som varje dag förlorar sin personliga assistans.

  Följ med mig Stefan Löfven, till Mullsjö, och träffa Niklas vars LSS ni dragit in – och berätta för honom och hans familj att det går bra för Sverige.

  Nej. I vårt land pågår ett välfärdssvek.

  Sverige förtjänar bättre. Sverige förtjänar ett välfärdslöfte. Det står vi för. Vi ska:

  • Kapa vårdköerna,
  • Bygga bort äldreboendebristen,
  • Vända poliskrisen,
  • Införa en flexibel föräldraförsäkring,

  Och

  • Låta Sveriges bästa stå i fokus.

  En röst på kristdemokraterna är en röst för förändring. Och utan oss kommer det inte bli någon förändring.

  Tack!